08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

O nouă întrunire a administrației publice locale din Bălți cu reprezentanții societății civile

//
Comentariu0

La data de 18 noiembrie, între orele 10.00-14.00, în incinta Primăriei municipiului Bălți, a fost organizată o întrunire a reprezentanților organizațiilor necomerciale din teritoriu cu diverși specialiști ai subdiviziunilor structurale ale Primăriei de Bălți. Scopul întrunirii a constituit: sporirea implicării active a societății civile la nivel local și a participării cetățenilor municipiului Bălți în procesul decizional local.

Activitatea în cauză face parte din proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung, Germania prin intermediul organizaților necomerciale: AO „Centrul Analitic Independent Expert-Grup”, AO „Institutul pentru Politici şi Reforme Europene”, AO „Caroma Nord”, precum și în contextul Memorandumului semnat recent de către aceste trei părți cu Primăria municipiului Bălți.

Specialiștii „Centrului Analitic Independent Expert-Grup” au menționat că: „Primăria municipiului Bălți este una din cele mai transparente administrații publice locale la nivel național, dar pentru a menține transparența trebuie să muncim, pentru că una e să devii campion, alta e să-ți menții acest statut. Pentru ca APL să devină mai transparentă o modalitate este – bugetarea participativă – un proces în care cetățenii participă la alegerea modului prin care sunt cheltuiți o parte din banii publici. Aș vrea să menționez faptul ca Primăria municipiului Bălți este în avangardul acestui sistem, pentru că implementează  principiul bugetului civic, încă din anul 2016. Ați acumulat o anumită experință, aveți un regulament pe care eu îl consider unul bun”.

Una din prevederile memorandumului se axează pe elaborarea și implementarea în municipiu a unei forme de bugetare pentru cetățeni, elaborarea procedurii de cofinanțare a inițiativelor înaintate de către reprezentanții societății civile din municipiu.

Astfel, participanții întrunirii au discutat asupra prevederilor Regulamentului cu privire la mecanismul de implementare a proiectului „Bugetul civic” în municipiul Bălți, aprobat prin decizia Consiliului municipal Bălți nr. 5/19 din 22.02.2018.

Experții de la „Centrul Analitic Independent Expert-Grup” și „Institutul pentru Politici şi Reforme Europene” au venit cu propuneri de îmbunătățire a regulamentului menționat și au prezentat un model ajustat de regulament privind bugetarea participativă, luând în considerente practici similare implementate în alte țări, precum România, Țările Baltice etc., menționând că astfel de regulamente au fost elaborate, în cadrul aceluiași proiect, și în alte localități din nordul țării, împreună cu administrațiile acestora: Drochia, Râșcani, Sângerei, Florești, „având la bază și regulamentul vostru aprobat de CMB”.

Reprezentanții societății civile, prezenți la sesiunea de lucru, și-au exprimat satisfacția sa despre organizarea evenimentului dat, oferind un scurt interviu pe marginea subiectului abordat.

Last updated: noiembrie 19, 2020 at 18:08 pm

Lasă un Răspuns