08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală – la cea de-a 10-a aniversare

//
Comentariu1

În Republica Moldova anual, la 1 februarie, este consemnată Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală. În acest an, această sărbătoare semnificativă este la cea de-a zecea aniversare a sa.

Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală a fost instituită prin Hotărârea Guvernului RM nr. 75 din 8 februarie anul 2012. Data nu a fost aleasă întâmplător – la 1 februarie 1998 a intrat în vigoare Carta Europeană a Autonomiei Locale, semnată și ratificată de Republica Moldova cu un an mai devreme.

„Carta a devenit un tratat de referință în privința salvgardării drepturilor autorităților locale și regionale, precum dreptul la autoguvernare, dreptul de a-și alege organele locale, de a-și exercita propriile puteri, de a dispune de structuri administrative și resurse financiare și dreptul de a apela la justiție în cazul amestecului altor structuri ale guvernului”. (CALR Consiliului Europene despre Carta Europeană a Autonomiei Locale)

Administrația publică locală este un mecanism complex și multilateral. Potrivit art. 109 al Constituţiei Republicii Moldova şi art. 3 al Legii Republicii Moldova privind administraţia publică locală nr. 123/2003 administraţia locală în unităţile administrativ – teritoriale se întemeiază pe principiile: autonomia locală, descentralizarea serviciilor publice, eligibilitatea autorităţilor publice locale, consultarea cetăţenilor în problemele locale de interes deosebit.

În contextul acestor prevederi, indiscutabil e că rolul primordial al APL-urilor constă în crearea condițiilor optime și în menținerea unui dialog constructiv cu societatea civilă, astfel încât necesitățile Cetățenilor să fie audiate și soluționate într-un mod participativ.

Stimați colegi din administrația publică locală!

Stimați consilieri ai Consiliului municipal Bălți, angajați ai Primăriei municipiului Bălți!

Vă mulțumim pentru implicare, dăruire și abnegație, pentru profesionalism și devotament, pentru contribuția zilnică și aportul adus spre o societate prosperă.

Cu prilejul sărbătorii, Vă adresăm cele mai sincere felicitări cu urări de multă sănătate și fericire vouă și familiilor voastre. Energie și forță constructivă spre binele comunității și a Republicii Moldova.

În semn de respect și apreciere,

Conducerea municipiului Bălți

 

 

Last updated: ianuarie 31, 2022 at 19:59 pm

1 Response

  1. Alexandr Jitari

    Cenzura la putere şi aici. Laşi un comentariu şi acela e pe cale, să apară, oriunde altundeva decît pe marginea subiectului conchis în mesajul determinativului Conducerea municipiului Bălţi.
    Dacă tot s-a revenit la serviciu şi vorba ceea, cu puterea centrală: dacă Avocatului Poporului, Ombudsman, nu i-a a juns putere de la microfonul Legislativului, de a bombăni la urechile deputaţilor din Republica Moldova despre atribuţiile intrinseci ale acestuia în contextul Legii nr. 60, pare-mi-se, cu persoanele cu dizabilităţi şi dorul de a le face o viaţă şi mai bună, ce a întreprins celălalt actor responsabil, APL în 6(şase) şi iaka-iaka chiar 7(şapte) ani cu ceea ce ai consideră a fi o povară a administraţiei publice locale în minimalizarea bugetului local şi pentru alte proiecte bune, decît voluntariat şi prelucrarea datelor cu caracter personal, cu sau fără acordul dat în limitele legii şi ale eticii utilizării limitelor legii. Probabil, aşa noutăţi, trebuie urmărite nu pe pagina respectivă, ci undeva în grila de emisie a ziarului autohton local şi printre multiplele erupţii televizate ale unor show-uri „de pe undeva adunate”. Poate lăsaţi acest mesaj. Sau doar de bine trebuie de scris? Apropo’s o denumire mai des întîlnită şi utilizată pentru „acest navigator”, nu s-a găsit. la ce bun să bifezi sau să marchezi cu „v”, cînd nu înţelegi, navigotorul este cel ce navighează sau cu ajutorul a căror posibilităţi se navighează. Substanbtiv? la verb +er terminaţia, cu player este mai clar. RECAPCHTA este cu fotografii de acolo(nu am văzut aşa hogeaguri în Bălţi, mai ales semafoare), probabil şi textul s-a tradus tot de prin părţile celea.

Lasă un Răspuns