08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Vaccinarea și testarea expres – deziderate de succes în prevenirea și controlul pandemiei COVID

//
Comentariu0

28.01.2022, ora 15.30. Sala 101, Primăria Bălți. În cadrul ședinței, conducerea primăriei a discutat, cu diverși specialiști din domeniile sănătate, situații excepționale, din întreprinderi municipale, cu agenți economici din teritoriu, un șir de chestiuni privind consolidarea măsurilor de prevenire, informare a populației și de identificare a noilor cazuri de infectare cu COVID-19 prin testarea rapidă (expres).

Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică, a fost înregistrat un nivel înalt de infectare: peste 400 de pacienţi sunt în spital, în secţia de copii – 139 de mici pacienți. Într-o săptămână, s-a triplat numărul persoanelor infectate (678 de persoane).

S-a subliniat că, în contextul epidemiei COVID, vaccinarea rămâne a fi singura măsură eficientă de combatere a bolii. Ca măsură efectivă, a fost discutată deschiderea, în locurile des vizitate de bălțeni, a punctelor suplimentare de vaccinare, cu ore de activitate în zilele de odihnă. Vaccinarea masivă va contribui la crearea mai rapidă a imunității colective, reducând numărul de cazuri și, în cele din urmă, va pune o barieră în calea răspândirii infecției.

Au fost propuse și discutate mai multe puncte de dislocare a acestor puncte de vaccinare, fiind   propuse: piața centrală, sectorul Dacia-piața Binna-Balan și sectorul Gării de Nord. Totodată, printre alte chestiuni discutate au fost: particularitățile de muncă a personalului medical, salarizarea în orele de odihnă, cantitatea preparatelor pentru vaccinare și revaccinare. S-a remarcat că municipiul are deja experiență în acest sens: peste 500 de persoane au fost vaccinate, în 5 zile de sâmbătă și duminică, în așa puncte organizate precum: punctul medical al pavilionului acoperit din piața centrală, în salonul troleibuzului, situat lângă „Metro” și în alte obiecte comerciale din municipiu.

Participanții la ședință au concluzionat că deschiderea punctelor de testare cu teste expres este o sarcină mai greu de realizat. Ține, întâi de toate, de asigurarea acestora cu spații închise, și nu cu corturi, chiar și încălzite; în al doilea rând – prezența testelor expres pentru toți doritorii, indiferent de locul de trai; și nu în ultimul rând – munca medicilor, evidența testelor, identificarea persoanelor infectate, îndreptarea acestora către medicul său de familie. Cu siguranță, un astfel de screening al populației va permite identificarea rapidă a bolnavilor, izolarea acestora și un tratament mai promt. Însă, rămân neclare un șir de alte subiecte, a căror soluție trebuie coordonată cu ministerul de resort. Decizia finală revine Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică.

Last updated: ianuarie 31, 2022 at 15:39 pm

Lasă un Răspuns