Vizitele Prim-ministrului Pavel Filip la București, România, și Kiev, Ucraina 22 noiembrie și 24 noiembrie 2018
Pavel Filip: Avem același sânge și dorim să construim împreună rețele, după modelul sistemului sangvin, astfel încât inimile în cele 2 capitale să bată în același ritm
Reunite în ședință comună, Guvernele Republicii Moldova și României au trecut în revistă principalele proiecte bilaterale și au discutat despre noile inițiative. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că România rămâne un avocat și un prieten în parcursul european al țării noastre, iar eforturile în această direcție vor fi intensificate inclusiv în contextul deținerii președinției României la Consiliul Uniunii Europene. La rândul său, Viorica Dăncilă a subliniat că sprijinul României va continua, iar țara sa va rămâne un susținător ferm al Republicii Moldova.
Cetățenii Republicii Moldova și ai României vor putea vorbi la tarife naționale în ziua de 1 decembrie
Pe parcursul zilei de 1 decembrie curent, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri, cetățenii Republicii Moldova și ai României vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming. O declarație comună în acest sens a fost semnată după ședința Guvernelor celor două state. „Este un prim pas simbolic. Ne dorim un spațiu comun de comunicare. Ne dorim ca cetățenii noștri nici să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta, să poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming”, a menționat premierul Pavel Filip. Părțile semnatare s-au angajat să pregătească în perioada imediat următoare Tratatul care va fi încheiat pentru eliminarea tarifelor de roaming între cele două țări.
Guvernele Republicii Moldova și României au convenit asupra unei foi de parcurs privind proiectele comune. Mai multe acorduri bilaterale, semnate la București
În cadrul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României s-a convenit asupra elaborării unei foi de parcurs privind realizarea proiectelor comune, cu stabilirea termenelor de implementare și a responsabililor pentru fiecare sector. De asemenea, au fost semnate mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii, care vor impulsiona relațiile dintre cele două țări.
Pavel Filip, întrevedere cu Viorica Dăncilă: Adevărata apropiere dintre Republica Moldova și România se face prin proiecte concrete, în interesul cetățenilor statelor noastre
Prim-ministrul Pavel Filip și premierul român Viorica Dăncilă s-au întâlnit la București, în marja ședinței comune a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României. Oficialii au menționat nivelul înalt al dialogului politic bilateral, bazat pe abordări pragmatice. În contextul agendei bilaterale, premierii Pavel Filip și Viorica Dăncilă au apreciat realizarea proiectelor comune de succes pe dimensiunea socială și cultural-umanitară: reparația grădinițelor, donarea autobuzelor școlare, renovarea Sălii cu Orgă, a Muzeului de Artă și a Teatrului Hașdeu de la Cahul, exprimând interesul pentru continuarea acestor proiecte.
Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu
Subiectele actuale de pe agenda moldo-română au fost discutate la București, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu. Oficialii au remarcat dialogul politic dinamic, dezvoltat în spiritul Parteneriatului Strategic pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova și nivelul bun de colaborare dintre Legislativele ambelor state, în special activitatea Comisiei Interparlamentare pentru Integrarea Europeană. În context, Pavel Filip a exprimat recunoștință pentru sprijinul Parlamentului României acordat parcursului european al țării noastre, subliniind că integrarea europeană rămâne un obiectiv major al Republicii Moldova.
Pavel Filip, la evenimentul de comemorare a victimelor Holodomorului: Aceste răni sunt încă răni deschise și fac parte din ceea ce suntem noi astăzi
Prim-ministrul Pavel Filip a participat la evenimentele de comemorare a victimelor Holodomorului, organizate la Kiev, Ucraina. La forumul internațional dedicat victimelor acestei tragedii ai sec. XX, șeful Executivului a menționat că fiecare victimă are un loc aparte în istorie. ,,Astăzi noi toți suntem datori să ne amintim de tragediile trecutului, ca să putem aprecia prezentul și ca să putem privi în viitor. Și noi, în Republica Moldova, înțelegem durerea pe care o purtați, pentru că și noi am trecut prin tragedii similare la sfârșitul anilor ’40 ai secolului trecut – sute de mii de oameni au murit atunci din cauza foametei organizate”, a spus Pavel Filip în discursul său.
Mai multe înțelegeri bilaterale la întrevederea premierilor Pavel Filip și Volodymyr Groysman
În cadrul vizitei de lucru la Kiev, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean Volodymyr Groysman. Cei doi șefi de guverne au convenit asupra finalizării procesului de punere în aplicare a Protocolului care vine să soluționeze problema privind depășirea termenului de 90 de zile de aflare pe teritoriul celor două țări a transportatorilor auto de pasageri și mărfuri. La capitolul proiectelor comune de infrastructură, a fost remarcată importanța deschiderii circulației autoturismelor pe podul peste râul Nistru în apropierea localităților Unguri și Bronița. S-a vorbit și despre construcția noului pod peste râul Nistru, Iampol – Cosăuți.
Letonia va împărtăși cu țara noastră experiența sa în organizarea procesului electoral. Asupra acestui fapt au convenit premierul Pavel Filip și președintele Letoniei, Raimonds Vejonis
Letonia va împărtăși cu țara noastră experiența sa în organizarea unui proces electoral corect, liber și transparent. Asupra acestui fapt au convenit la Kiev, prim-ministrul Pavel Filip și președintele Letoniei, Raimonds Vejonis. Pavel Filip și Raimonds Vejonis au avut un schimb de opinii și privind parcursul european al Republicii Moldova. În context, președintele leton a confirmat susţinerea Letoniei pentru cursul european al țării noastre și promovarea agendei de reforme.
Parcursul european al Republicii Moldova, discutat de premierul Pavel Filip și președintele Slovaciei, Andrej Kiska
Prim-ministrul Pavel Filip a discutat la Kiev, cu președintele Slovaciei, Andrej Kiska. Președintele Slovaciei a menționat că țara sa va susține în continuare eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova, dar și promovarea reformelor de modernizare a țării. Oficialii au făcut și un schimb de opinii în contextul preluării de către Slovacia, în ianuarie 2019, a președinției OSCE. Premierul Pavel Filip și-a exprimat speranța unei colaborări strânse și eficiente pe durata acestui mandat, subliniind importanța dinamizării dialogului în cadrul negocierilor politice în dosarul transnistrean.
Sursa: Direcţia comunicare şi protocol – presa@gov.md