08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Sinteza evenimentelor săptămînale (19-23 noiembrie)

//
Comentariu0

Luni, 19 noiembrie, a avut loc Forumul Internațional pentru Educație și Cooperare. La masa rotundă s-au întâlnit conducerea Primăriei, reprezentanți ai universităților din Federația Rusă din Kursk, Lipețk, Voronej, profesori din licee și absolvenții din Balti. Reuniunea a fost posibilă datorită activităților AO „Comunitatea Rusă din Bălți” cu sprijinul conducerii Primăriei Municipiului Bălți, în colaborare cu diaspora moldovenească în Federația Rusă.Un rol important în viața orașelor rusești îl joacă astăzi comunitățile moldovenilor. Comunitățile ajută oamenii din Moldova să se adapteze rapid la realitățile vieții unei țări îndepărtate, dar apropiate în spirit, să citească și să continue tradițiile strămoșilor lor.

În cadrul forumului a fost semnat Acordul privind cooperarea dintre cele două comunități, „Comunitatea Rusă din Bălți” și „Comunitatea moldovenilor din Kursk”, semnat de Pavel Buceațchii și Elena Bulhac.

Marți, 20 noiembrie, întreprinderile comunale au continuat să lucreze la eliminarea efectelor zăpezii. Lucrătorii întreprinderilor „DRCD” și „ATSV” au repartizat angajații în două schimburi. Șapte echipamente au fost implicate în curățarea drumurilor pe timp de noapte, iar 72 de tone de amestec de nisip-sare au fost consumate. În ziua de marți, la mijlocul zilei, Oficiul Central de Dispecerat al Primăriei a primit aproximativ 20 de plângeri privind căderea copacilor și sucursalelor în diferite părți ale orașului. Directorul MP ​​”ATSV” Svetlana Novicova a explicat că personalul de la ora trei dimineața a lucrat pentru a elimina efectele zăpezii.

Și miercuri, 21 noiembrie, în cadrul unei ședințe cu șefii întreprinderilor municipale și a complexului energetic, s-au rezumat primele rezultate ale lucrării în perioada de zăpadă.


Șefii direcțiilor și serviciilor Primăriei continuă să raporteze cu privire la activitatea unităților în asigurarea transparenței autorității administrației publice locale. Informația a fost prezentată de Dan Moraru, șeful Relațiilor Externe și Investiții.

Premiul pentru transparența în activitatea administrației publice locale reprezintă o recunoaștere a consecvenței cu care Primăria municipiului Bălți și-a determinat transparența  ca principiu fundamental în desfășurarea activității sale. Serviciul relații externe și atragerea investițiilor, de asemenea, și-a asumat transparența ca element principal în activitatea sa. În acest sens, pe pagina oficială a Primăriei, există rubrica dedicată relațiilor externe și investițiilor care în permanență este actualizată cu informații privind dezvoltarea relațiilor de cooperare cu partenerii externi (orașe înfrățite/partenere și misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova) și proiectele implementate sau aflate în implementare. Totodată, în anul 2018, a fost creată o nouă rubrică dedicată procesului de revitalizare urbană în municipiul Bălți. Rubrica conține informații despre implementarea proiectului-pilot de revitalizare urbană ,,Crearea unui spațiu de interacțiune comunitară în Gimnaziul ,,A.I.Cuza” din mun. Bălți” și implementarea suportului tehnic pentru elaborarea Programului de Revitalizare Urbană (PRU) al municipiului Bălți (în special ședințe ale Comisiei Consultative reprezentate de locuitorii zonei aferente Gimnaziului A.I.Cuza). Este de menționat faptul că, de asemenea, Serviciul relații externe și atragerea investițiilor, gestionează o pagină destinată revitalizării urbane pe rețeaua de socializare Facebook (https://www.facebook.com/revitalizareurbanabalti).

Serviciul relații externe și atragerea investițiilor va contibui în continuare la asigurarea transparenței în activitatea Primăriei municipiului Bălți și participarea activă cetățenilor în procesul decizional.

Joi, 22 noiembrie, juriul festivalului „Steluța Bălțiului” a determinat câștigătorii concursului de tineri cântăreți. Evenimentul a durat două zile. În acest an au participat 42 de vocaliști de la 6 la 25 de ani. Juriul a determinat câștigătorii în funcție de mai multe criterii. Cel mai impresionant a fost interpretarea  Alinei Gordilă,  studioul vocal „Premium”. Alina a câștigat marele premiu al concursului vocal.

Sursa video: btv.md

Conform protocolului depus de membrii juriului, locurile au fost distribuite după cum urmează

Domnul Igor Mussalimov, Consul General al Republicii Kazahstan în Chișinău, însoțit de către Kyran Orynbekov, consilier în cadrul misiunii diplomatice, a vizitat municipiul Bălți pe data de 23 noiembrie 2018. Înaltul oficial s-a aflat în prima vizită oficială în municipiul Bălți, iar în acest sens a fost organizată o întrevedere de lucru cu Nicolai Grigorișin – primar al municipiului Bălți, Ghenadie Șmulschii – viceprimar al municipiului și Lilia Sava – viceprimar al municipiului. Obiectivul principal al vizitei a constat în analiza potențialului economic și investițional a municipiului. În cadrul întrevederii, primarul municipiului Bălți a prezentat activitatea economică și socio-culturală a municipiului, precum și relațiile de cooperare cu orașele înfrățite și partenere, menționând despre deschiderea Primăriei municipiului Bălți către dezvoltarea noilor parteneriate cu orașele și regiunile din Republica Kazahstan.

În aceeași zi, la ora 15:22, a avut loc deschiderea ofertelor de achiziții publice în cadrul sistemului M-Tender. Membrii grupului de lucru au efectuat procedura pentru prima dată prin e-licitație.


 

Last updated: noiembrie 29, 2018 at 9:10 am

Lasă un Răspuns