08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ștefan Florescu va rămîne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut

//
Comentariu0

A plecat în eternitate o remarcabilă personalitate a vieţii publice, pictorul şi mentorul multor artişti plastici, membrul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, maestrul Ştefan FLORESCU.

Născut în mai 1934 în satul Molodia, regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit Universitatea Creaţiei Populare din Moscova, Studioul de Artă din Cernăuţi, Colegiul de Pictură şi Artă Decorativă Aplicată “V. Scribleak” din or. Vijniţa, Institutul Poligrafic “Iv. Fiodoriov” din or. Lvov.

A promovat valori în vastul ogor al culturii naţionale întru propăşirea artei plastice, a participat activ în viaţa culturală a municipiului Bălţi. Hărăzit cu zbucium creativ, inspiraţie, Ştefan Florescu a contribuit la dezvoltarea picturii, a încîntat vizitatorul cu numeroase şi impresionante expoziţii republicane şi internaţionale, a organizat tabere de creaţie pentru tineri. Lucrările maestrului se păstrează în colecţii private din Europa, Statele Unite ale Americii, Ţările Baltice, etc.

Ştefan Florescu, fiind un om de o nobleţe sufletească deosebită este cunoscut ca un mare filantrop, care a donat lucrările sale – peisaje şi portrete cu oamenii Bălţiului – Muzeului de Istorie şi Etnografie, Bibliotecii Municipale “E. Coşeriu”, Universităţii de Stat “A. Russo”.

În toate tablourile sale Ştefan Florescu a trăit şi a transmis   modernitatea, a fost omul înzestrat cu spirit filosofic şi cetăţenesc: modest, onest, a glorificat oamenii simpli de diverse profesii, iar pînzele sale vor readuce mereu în prim plan căldura sufletească a  pictorului.

Aşa va rămîne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

                      Conducerea Primăriei mun. Bălți, consilierii CMB, șefii Secțiilor și Direcțiilor APL.

Last updated: decembrie 9, 2016 at 20:23 pm

Lasă un Răspuns