Ședința cu șefii întreprinderilor municipale și a complexului energetic
La 30 octombrie 2019, a avut loc ședința cu șefii întreprinderilor municipale și a complexului energetic, prezidată de primarul interimar al municipiului Bălți, domnul Gh. Șmulschi.
În cadrul ședinței s-au discutat aspecte legate de activitatea zilnică a întreprinderilor și serviciilor municipale, problemele cu care se confruntă întreprinderile și modul de rezolvare a acestora.
Astfel, dl S. Munteanu, directorul Î.M.”Termogaz-Bălți”, a menționat în raportul său că întreprinderea funcționează în mod normal, iar sarcina principală pentru ziua de azi – furnizarea căldurii consumatorilor – a fost finalizată. Excepție au făcut patru blocuri, în care a fost oprită furnizarea căldurii din cauza spargerii țevilor. Acestea sunt blocurile de pe str. Kiev 24, str. Negruzzi 1, str. Feroviarilor 23 și str. Beleacov 5. Specialiștii desfășoară deja lucrări de lichidare a accidentelor.
Domnul S. Munteanu a mai spus că mai există o problemă pe str. Krîlov, în legătură cu faptul că contorul de gaz a încetat să funcționeze. Ca urmare, s-a decis oprirea căldurii, scoaterea contorului pentru a fi verificat la Chișinău.
Directorul tehnic al S.A. „CET-Nord”, dl I. Savin a informat că întreprinderea a început conectarea clădirilor rezidențiale la căldură. Astfel, au primit deja căldură 283 de blocuri, rămânînd să fie conectate la căldură alte 447 de blocuri. De asemenea, la situația zilei de astăzi au primit căldură: 14 școli din cele 22 de școli; 21 de instituții preșcolare din 22; 2 instituții de sănătate publică din 8 și 5 centre de cultură din 16 instituții din domeniul culturii. Lucrările de conexiune la căldură continuă și în cel mai scurt timp toți consumatorii vor primi căldură.
Domnul I. Savin a mai spus că informațiile despre conectarea la căldură a consumatorilor S.A. „CET-Nord” sunt expediate zilnic la dispecerat.
Domnul V. Zincovschi, șef Direcție gospodărie comunală a primăriei mun. Bălți, i-a informat pe cei prezenți că dl Iasinschi Anatolie, șeful Cazangeriei Depoului de locomotive Bălți a Întreprinderii de Stat ”Căile Ferate a Moldovei” absentează în legătură cu sosirea conducerii Întreprinderii de Stat ”Căile Ferate din Moldova”, care a venit cu scopul de a aduce la cunoștința persoanelor responsabile a Cazangeriei Depoului de locomotive Bălți ordinul emis de Întreprinderea de Stat ”Căile Ferate a Moldovei”. Se presupune că se va lua o decizie cu privire la conectarea la căldură a blocurilor în care locuiesc lucrătorii-feroviari.
Domnul Serghei Pcela, director al Î.M. „DRCD Bălți” a raportat despre activitatea întreprinderii. Domnia sa a vorbit în principal despre toate tipurile de lucrări realizate de întreprindere și despre finalizarea multor lucrări care au fost începute mai devreme. Astfel, s-a vorbit despre finalizarea lucrărilor de peticire a părții carosabile pe str. Konev, despre scoaterea gunoiului din cimitir, despre restaurarea tuturor săpăturilor făcute de S.A. „CET-Nord”, precum și despre amenajarea șantierelor ș. a.
Doamna Irina Zubenina, director al Î.M. Regia „Apă-Canal Bălți”, reprezentant al Î.M. „Gospodăria Locativ-Comunală”, dna Bragari Larisa, director al Î. M. „Direcția Construcții Capitale Comandatar Unic”, dl Caliujnîi, inginerul-șef la Î.M. „Direcția Troleibuze Bălți” și reprezentant al Î.M. „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi Bălți” au vorbit despre activitatea zilnică a întreprinderilor care funcționează în regim normal.
Dna F. Rodiucova, șefa Serviciului Sănătate, a raportat despre activitatea instituțiilor medicale. Domnia sa a menționat că instituțiile medico-sanitare publice sunt asigurate cu căldură, și anume: spitalul orășenesc și toate centrele de sănătate, cu excepția centrelor nr. 2 și nr. 6. S-a spus, de asemenea, că în present, în oraș nu există cazuri de îmbolnăvire cu gripă și că se așteaptă furnizarea vaccinelor împotriva gripei.
Reprezentantul Agenției Ecologice Bălți a Inspectoratului Ecologic de Stat a vorbit despre aceea că autoritățile centrale reamintesc cetățenilor că arderea frunzelor uscate și a deșeurilor vegetale este interzisă prin lege. Astfel, reprezentanții organelor administrației publice locale în comun cu serviciile specializate ale Ministerului de Interne și cu reprezentanții Agenției Ecologice urmează să efectueze controale pentru a preveni încălcările în cauză.
În cazul detectării arderii frunzelor uscate și a deșeurilor de origine vegetală, răufăcători vor fi sancționați prin aplicarea amenzilor, precum urmează: persoanele fizice – în suma de 1.200 de lei, iar persoanele juridice – de 5.000 de lei.
Totodată, reprezentantul Agenției Ecologice a recomandat cetățenilor să depoziteze gunoiul și / sau să-l folosească ca îngrășământ.
Întrunirea a avut loc într-o manieră constructivă și foarte promptă.