08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Deschiderea oficială a Consulatului Onorific al Republicii Austria în municipiul Bălți

//
Comentariu0

Consulatul Onorific al Republicii Austria în municipiul Bălți, a fost deschis oficial la 28 octombrie 2019, în cadrul unei ceremonii desfășurate în prezența Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Austria în Republica Moldova, Christine Freilinger, și a reprezentantului special al Parteneriatului Estic din cadrul Ministerului Federal pentru Europa, Integrare și Externe al Republicii Austria, Thomas Buchsbaum.

La eveniment au participat, de asemenea, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, șeful Direcției Cooperare Bilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, administrația municipiului Bălți, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale din regiunea de nord a Republicii Moldova, precum și reprezentanți ai serviciilor publice desconcentrate.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Republicii Austria în Republica Moldova a apreciat că deschiderea oficiului consular este foarte importantă în contextul dezvoltării continue a relațiilor bilaterale, va avea rolul de a contribui la consolidarea cooperării în diverse domenii de interes comun, precum și va oferi oportunitatea locuitorilor regiunii de nord pentru a cunoaște mai mult despre Republica Austria.

La rândul său, domnul Thomas Buchsbaum a menționat despre potențialul economic, social și cultural al municipiului Bălți, exprimându-și convingerea că prezența Consulatului Onorific al Republicii Austria în ,,capitala de nord a Republicii Moldova” va oferi noi valențe parteneriatului comun și va oferi posibilitatea realizării noilor idei și proiecte. Totodată, înaltul oficial a menționat faptul că, în perioada anilor 1840 – 1908, pe teritoriul municipiului Bălți a existat o misiune diplomatică austriacă, deschisă urmare a solicitărilor negustorilor de vite galițieni pentru asigurarea protecției acestora.

Prezent la eveniment, primarul ales al municipiului Bălți a subliniat importanța evenimentului atât pentru locuitorii municipiului Bălți cât și pentru cetățenii din regiunea de nord a țării, exprimându-și certitudinea în dezvoltarea unei cooperări eficiente cu misiunea diplomatică, care va contribui la promovarea și intensificarea raporturilor comercial-economice, stimulând investițiile bilaterale și contactele dintre reprezentanții mediului de afaceri, precum și crearea noilor oportunități în domeniile educației, culturii și tineretului. De asemenea, Renato Usatîi a menționat că municipiul Bălți va deveni o platformă de cooperare cu partenerii din Republica Austria pentru orașele din regiunea  nord a Republicii Moldova.

 

Consulul Onorific al Republicii Austria în municipiul Bălți, Veronica Malcoci, a remarcat importanța deschiderii misiunii diplomatice pentru dinamismul relaţiilor de colaborare şi reciprocitate în dialogul economic, social și cultural, precum și pentru atragerea investițiilor companiilor austriece în nordul țării.

Consulatul Onorific al Austriei în municipiul Bălți va avea competență în municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sîngerei și Soroca.

Sursa foto: esp.md, btv.md

Last updated: octombrie 29, 2019 at 20:14 pm

Lasă un Răspuns