08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Primăria municipiului Bălți e prima în topul celor mai transparente autorități publice locale din Moldova

//
Comentariu0

Primăriei municipiului Bălţi i-a fost acordată diploma de onoare şi un premiu pentru primul loc în Republica Moldova în topul celor mai transparente în activitatea publică locală, după ce a acumulat 83,5 puncte din totalul de 100.

Ceremonia de de decernarea a avut loc, ieri, 19 octombrie 2017, la Chişinău, în cadrul unei conferinţe organizate de către Institutul IDIS-Viitorul şi Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia INEKO (Slovacia).

Potrivit raportului Transparența în guvernarea locală: între progres și involuție”, lansat în luna iunie, cele mai deschise autorități publice locale din Moldova sunt municipiul Bălți (83,5 puncte din 100), Cahul (56 puncte) și Cimișlia (49 puncte). Aceste primării s-au aflat în top 10 cele mai transparente localități și în anul 2016. Astfel, doar primăria municipiului Bălți a publicat pe pagina oficială – balti.md contractele de achiziții publice desfășurate anul trecut și este una din cele trei autorități (Chișinău și Orhei) care a făcut public Raportul de transparență pentru anul trecut. La fel, doar pe pagina web a Primăriei municipiului Bălți sunt prezentate sintezele recomandărilor de la toate consultările publice.

La conferinţă, municipiul Bălţi a fost reprezentat de viceprimarul municipiului Igor Şeremet și dna Irina Serdiuc, secretar al Consiliului Municipal Bălți. Participanţii au venit cu opinia că succesul acţiunilor puterii locale sînt determinate de personalitatea conducătorului unităţii administrative, dar şi posibilitatea sa de a acţiona eficient şi decisiv. „Au fost expimate astăzi şi opinii precum că progresul se datorează, în mare parte, conducătorului oraşului”, a spus viceprimarul de Bălţi, menţionînd că, după ce conducerea Bălţiului a fost preluată de Renato Usatîi, componenţa personalului administraţiei locale nu s-a schimbat în mare parte, în schimb activitatea a fost organizată total diferit.

Domnul Igor Șeremet a mai declarat la finele evenimentului: „Rezultatul fără precedent de înalt, care l-a demonstrat Bălţiul, a devenit posibil graţie unei noi abordări progresiste faţă de puterea locală, care a fost implementat de primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, cu accentele puse corect şi un control riguros al implementării deciziilor”

„Vedeţi ce rezultate au fost fixate după venirea lui Renato Usatîi la funcţia de primar al oraşului. Timp de un an, Bălţiul s-a ridicat de la clasa „C-”, pînă la clasa „A+”. Aici este rolul cheie al conducătorului oraşului care pune corect accentele şi, cel mai important, ţine minte de obligaţiunile pe care şi le-a asumat în faţa alegătorilor în timpul campaniei electorale. Acum Bălţiul are nota „A+”, cu 83,5%. Sînt convins că vom avea 100% atunci cînd Renato Usatîi se va întoarce acasă”, a spus Igor Şeremet.

Amintim că, acumulând 83,5 puncte din 100 posibile, Bălţiul a ajuns unicul oraş din ţară care a fost calificat cu categoria „A+”, conform criteriilor internaţionale. Cel mai apropiat concurent, cu ratingul „B-”, este oraşul Cahul, care a acumulat 56 de puncte. Pe locul trei se află Cimişlia, cu ratingul „C” şi 49 puncte.

Anterior, edilul de Bălţi, domnul Renato Usatîi, a numit calificarea pe prima poziţie în topul transparenţei autorităţilor publice locale, drept „o victorie foarte importantă”. „În baza exemplului din Bălţi, am demonstrat întregii ţări că se poate de mişcat lucrurile înainte”, a declarat Usatîi în iunie 2017, atunci când au fost făcute publice totalurile cercetării. El a subliniat că meritul „tuturor angajaţilor primăriei, întreprinderilor municipale, angajaţilor simpli” este în ceea că „sîntem un etalon, exemplu pentru orăşeni şi alte oraşe”, a spus atunci Usatîi.

Last updated: octombrie 22, 2017 at 16:52 pm

Lasă un Răspuns