O sărbătoare menită să unească întregul popor. Bălțenii sărbătoresc Ziua Independenței Republicii Moldova
La 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația de Independență, urmând exemplul țărilor baltice, Georgia, Armenia și Ucraina. Țara noastră și-a declarat independența, devenind stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără nici un amestec extern, doar în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului.
Ziua Independenței Republicii Moldova bălțenii au marcat cu un șir de evenimente, care s-au început cu acțiunea de depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și sfînt și cu compoziție literară «Cu gîndul la patria străbună».
Administrația primăriei, funcționarii publici, militarii și reprezentanții partidelor au depus flori, după ce au pornit spre p. V. Alecsandri, unde a avut loc spectacol artistic „Moldova mea – meleag de veacuri moștenit”. Atmosfera festivă a fost creată de formații artistice, interpreți din instituțiile culturale ale municipiului, precum și de o expoziție de publicații organizată de sala de lectură a Bibliotecii Municipale «E. Coșeriu».
În ciuda numărului redus de spectatori prezenți pe piață, atmosfera de sărbătoare a fost simțită în acea emoție, inspirație cu care au interpretat tinerii artiști din Bălți.
Acest impuls creativ a fost demonstrat de colectivele de artă ale Centrului de Cultură și Tineret, care au evaluat pe estrada de vară a parcului central. Concertul a început la ora 16:00.
Pe parcursul zilei de 27 august pe p. V. Alecsandri bălțenii au avut posibilitate de a gusta bucate tradiționale și băuturi răcoritoare la expo-tîrgul «Azi, în zi de sărbătoare vă poftim pe mic și mare». Iar apicultorii din diferite localități au propus produse fine de apicultură.
În scuarul «Meșterul popular» s-a desfășurat tărgul meșterilor «Un neam, un cuget» și expoziția «Paleta inspirației» ale elevilor Școlii de Arte Plastice.
Ziua festivă a continuat cu un concert de seară „Pe-ntinsul Țării azi e splendidă serbare”, susținut de formații artistice și interpreți din instituțiile de cultură.