08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

La 31 august 2018 bălțenii au sărbătorit «Limba noasrtă»

//
Comentariu0

Limba – e produsul de secole și milenii al societății umane, ea servind oamenilor ca mijloc principal de comunicare și informare.

Sărbătoarea Națională, tradițional, s-a început la Aleea Clasicilor cu depuneri de flori la busturile clasicilor culturii naționale Ion Creangă, Mihai Eminescu, Grigore Vieru, apoi la bustul lui Vasile Alecsandri în fața Teatrului Național ce poartă numele de „domnitorul a poeziei”, așa cum l-a numit Eminescu pe V. Alecsandri. La depuneri de flori au luat parte  conducerea primăriei, consilierii municipali, șefii subdiviziunilor primăriei și întreprinderilor municipale, reprezentanți ai formațiunilor politice.

Spectacolul literar – muzical  „Dintr-un șir de mărgărite zugrăvită-i limba mea», la care au participat soliștii și formații artistice  din municipiul Bălți, a bucurat publicul cu culoarea națională, frumusețea discursului moldovenesc, varietatea melodiei.

O adevărată perlă a acțiunii a fost spectacolul actorilor Teatrului Național «V. Alecsandri». În fața publicului au apărut clasicii literaturii naționale: Alexei Mateevici, Mihai Eminescu și Veronica Micle, Vasile Alecsandri și Ion Creangă, interpretați de actorii naționalului. Apelul fiecărui erou a fost pătruns de dragoste pentru limba maternă, suna ca un mesaj adresat descendenților: «Nu există nimic mai de preț pentru un popor decît graiul matern. Prin graiul pe care îl vorbește un popor – își dezvăluie întreaga sa faptură lăuntrică și acel spirit patriotic moștenit din moși strămoși, fiind un motiv demn de mîndrie și admirație atît pentru generațiile actuale, cît și pentru generații viitoare».

Ora literară în cadrul cenaclului „Sfănta casă de acasă” în sala de lectură a Bibliotecii Municipale «E. Coșeriu». Moderatorii, Elena Belinschi și Olga Crevenciuc, au creat o atmosferă confortabilă a unei case, o vatră de familie. Unei case, unde se adună la aceeași masă generații diferite: copii, părinți, bunei. Case unde cântă și dansează, unde domnește pacea și armonia. Punctul culminant al întâlnirii a fost prezentarea de către atelierul de creație de la Colegiul de industrie ușoară a  modelelor de haine realizate din țesături naturale,  în stilul unui costum național.

Măiestria meșteșugarilor – sculptori de lemn, țesuturi din viță de vie, fabricarea pălăriilor stilizate și a costumelor populare, atribute ale ustensilelor de uz casnic – au fost completate de maieștrii „acului de aur”.

Pentru prima dată, specialiștii salonului de modă „Vitraj” și-au demonstrat munca.

Temeiul  stabilirii sărbătorii «Limba noastră” a fost adoptarea Legii privind acordarea statutului de limbă de stat în limba moldovenească la 31 august 1989. Și de atunci această zi este o sărbătoare națională.

 

Last updated: septembrie 4, 2018 at 13:03 pm

Lasă un Răspuns