08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Noul număr al ziarului ”Vocea Autorităților Locale”

//
Comentariu0

În noul număr al ziarului este reflectată pe larg activitatea CALM, problemele cu care se confruntă APL, dar și soluțiile pe care le propune CALM privind îmbunatățirea condițiilor de activitate ale APL.

În această ediţie, o atenţie sporită este acordată sesiunii a 33-a a Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei de la Strasbourg care a avut loc la sfârşitul lunii octombire, curent. La eveniment a participat și o delegație a Republicii Moldova. Consiliul Europei s-a arătat îngrijorat de deteriorarea stării democraţiei locale din Republica Moldova, inclusiv de suspendarea activităţii primarului municipiului Chișinău, referendumul de demitere organizat în lipsa unei decizii definitive a C și de alte cazuri similare în raport cu aleșii locali. Astfel, Congresul s-a angajat să monitorizeze situaţia lui Dorin Chirtoacă și a altor primari, în legătură cu nerespectarea mai multor articole din Carta europeană a autonomiei locale, ratificată de Moldova în 1997. De asemenea, o misiune a Congresului va veni în timpul apropiat în Republica Moldova, pentru a se documenta suplimentar şi a elabora un raport ce va sta la baza unor recomandări punctuale care vor fi făcute guvernării de la Chișinău. În paginile ziarului este redată Rezoluţia adoptată de forumul European, în care sunt indicate îngrijorările privind situația primarului municipiului Chișinău, derapajele admise de autorități în privința edilului, dar și privind involuția democrației locale în Republica Moldova.  n cadrul acestui for, la propunerea delegațeiei Republicii Moldova și în semn de solidaritate, delegații dint toate țările Consiliului Europei s-au sculat în picioare și au aplaudat primarii din Republica Moldova si alte țări supuși presiunilor judiciare.

„Circa 100 de primari, majoritatea din opoziţie, au ajuns în ultimii 5 ani în vizorul organelor de anchetă”, acesta este titlul unui articol amplu publicat în Ziarul de Gardă, redat şi în ziarul Vocea Autorităţilor  Locale. Gheorghe Răilean și Vitalie Șalari sunt doi dintre edilii care susțin că dosarele deschise pe numele lor sunt fabricate la comandă.

Renato Usatîi: „După cadavrele pe care mi le bagă, reiese că sunt mai periculos decât Breivik din Norvegia”, pagina 11 a ziarului.

În cadrul unei emisiuni la postul de radio Vocea Basarabiei, Maria Manole, primar de Zubrești, Strășeni, Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir, Valentin Guțan, primar de Cricova, municipiul Chișinău, Victor Gori, primar de Botnărești, Anenii Noi, Rodica Rusu, primar de Telița, Anenii Noi, Nicolae Tudoreanu, primar de Festelița, Ștefan Vodă, Cetulean Sergiu, primar de Parcani, Soroca și mulți alți primari, deputați și experți în APL au vorbit despre situația actuală în APL, despre realizări în devoltarea comunităților sale și cei şapte ani de activitate ai CALM, dar şi despre cât de  importantă  este activitatea  acestei instituţii pentru fortificarea autonomiei locale.

În cadrul unei alte emisiuni, de la acelaşi post de radio, experţii CALM Viorel Furdui şi Alexandru Morcov au atenţionat opinia publică cu privire la imperfecţiunea legislaţiei şi interpretărilor eronate din partea unor autorități centrale,  care pun în pericol prestatorii de servicii de apă din localitățile rurale. Ce soluţii propun experţii, ca să nu falimenteze aceşti prestatori de servicii, aflăm din articolul intitulat: „CALM Bate Alarma”,  pagina 15 şi 16.

Despre rezultatele vizibile, ca urmare a descentralizării Fondului Rutier, dar şi ce soluţii propun primarii şi experţii CALM pentru a îmbunătăţi modalitatea de repartizare a Fondului aflăm tot în noul număr al ziarului „Vocea Autorităţilor Locale”.

În paginile ziarului găsiți și declarațiile mai multor primari, cum ar fi: Angela Zaporoja, Colonița, municipiul Chișunău; Vasile Baciu, Sadaclia, Basarabeasca; Ion Scripnic, Ciorescu, municipiul Chișinău; Lilian Botnaru, Lozova, Strășeni; Angela Ursachi, Mateuți, Rezina cu privire la necesitatea urgentă a descentralizării financiare, singura soluție pentru a dezvolta localitățile rurale.

Acestea, dar şi alte subiecte extrem de importante atât pentru APL şi APC, dar şi pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova le găsim doar în ziarul „Vocea Autorităţilor Locale”.

Last updated: noiembrie 23, 2017 at 19:05 pm

Lasă un Răspuns