Municipiul Bălți – în topul autorităților locale din țară cu aleși locali supuși amenințărilor, constată un raport Promo-LEX
Consiliul municipal Bălți are o prestație bună privind transparența în procesul decizional, în a doua jumătate anu lui 2017, comparativ cu alte autorități locale. În același timp, peste 50% din aleșii locali au declarat că au fost supuși presiunilor în luarea anumitor hotărâri, constată un Raport al asociației Promo-LEX.
Concluziile raportului au fost prezentate vineri de coordonatorul regional nord-est al asociației, Ion Ciobanu, la ședința Primăriei mun. Bălți din 30 martie 2018. În baza criteriilor de monitorizare, deschiderea față de locuitorii municipiului a autorității publice a luat unele din cele mai mari note. În același timp, Promo-LEX semnalează anumite deficiențe care nu sunt în acord cu legea, pe lângă setul de realizări în transparența decizională.
100% din ședințele Consiliului municipal Bălți – cu transmisiune live
Asociația Promo-LEX apreciază și salută transmiterea live în măsură de 100% a ședințelor aleșilor locali din raioane și municipii, așa cum aceasta sporește transparența procesului decizional. Consiliul municipal Bălți, bunăoară, se aliniază acestei tendințe pozitive, ceea ce constituie o practică demnă de urmat.
Cetățenii nu sunt implicați îndeajuns în bugetarea participativă
Un alt aspect analizat de asociație se referă la implicarea cetățenilor în bugetarea participativă. Aceasta este aplicată abia de un an în țară, iar impactul acesteia a fost resimțit doar în Chișinău și Bălți, într-o anumită măsură. Mai exact, la data lansării acestui raport, exista informația cu privire la doar un singur proiect implementat în Bălți. Potrivit experților Promo-LEX, ”atunci când bugetarea participativă este pusă în valoare, locuitorii au posibilitatea reală să decidă – prin vot – felul în care sunt cheltuiți o parte din banii publici.”
Bălți – în clasamentul aleșilor locali care sunt presați cel mai mult
”Potrivit raportului, municipiul Bălți este plasat în categoria autorităților locale cu peste 50% din aleși locali care mărturisesc că au fost supuși intimidărilor fizice sau psihice pentru ca să ia anumite hotărâri,” a declarat Ion Ciobanu. Tabloul general pe republică, însă, arată o cifră mai joasă, de 20% de cazuri la acest capitol. La fel, aleșii locali au fost amenințați cu intentarea dosarelor sau cu pierderea locului de muncă. La solicitarea acestora, asociația le păstrează anonimitatea datelor.
Tabloul general pe țară în cele 35 autorități publice locale arată că, deși au fost observate și tendințe pozitive în unele cazuri – precum publicarea codurilor de etică și a bugetelor – situația necesită îmbunătățiri substanțiale în consiliile raionale și municipale.
Mai multe la subiect aflați direct din Raportul Promo-LEX privind transparența activității administrației publice locale de nivelul II și a UTA Găgăuzia, disponibil pe pagina asociației – www.promolex.md.
***
Acest raport s-a bazat pe monitorizarea activității consiliilor raionale/municipale și a Adunării Populare a Găgăuziei, președinților de raion, precum și prin consultarea opiniei a 105 persoane selectate obiectiv din toate cele 35 unități administrative.
Monitorizarea a devenit posibilă grație sprijinului financiar acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” implementat de Promo-LEX.