08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

La Kiev, Ucraina, a avut loc Forumul Internațional „Răspunsul liderilor orașelor lumii la SIDA și Epidemiile de tuberculoză”

//
Comentariu0

12 decembrie 2019

Primarii și reprezentanții a cincizeci de municipalități din întreaga lume, inclusiv din Europa de Est și Asia Centrală, s-au adunat la Kiev (Ucraina) pentru a-și reafirma angajamentul de a eradica SIDA și tuberculoza ca o amenințare pentru sănătatea publică. Forumul, organizat de Administrația de Stat din Kiev și personal de primarul Kievului Vitalii Kliсiko, a oferit primarilor și municipalităților o platformă unică pentru schimbul de experiență și cele mai bune practici în implementarea Declarației de la Paris.

„Este foarte important ca primarii mai multor orașe din întreaga lume să aibă astăzi un rol de lider în lupta pentru depășirea bolilor. Sănătatea cetățenilor ar trebui să fie una dintre principalele priorități ale autorității municipale și, prin urmare, o prioritate în activitatea primarilor. Este în puterea noastră să prevenim răspândirea HIV și a tuberculozei, să implementăm programe eficiente pentru tratamentul acestora”, a declarat Vitalii Kliсiko, primarul orașului Kiev.

Kiev s-a alăturat inițiativei Fast Track Cities în 2016 și a fost și primul oraș din Europa de Est și regiunea Asiei Centrale care a semnat Declarația de la Paris. Potrivit IAPAC (Asociația Internațională a Furnizorilor de SIDA Care), Kiev s-a numărat printre cele trei municipalități care au raportat progrese semnificative în atingerea țintelor „90-90-90” UNAIDS: de la 51-44-85 în 2015 (linie de bază ) la 73-73-96 în 2018.

De la semnarea Declarației de la Paris în 2016, timpul de așteptare pentru tratamentul antiretroviral la Kiev a fost redus de la 3 luni la 14 zile. În prezent, peste 70% dintre pacienți primesc tratament la două săptămâni după diagnosticul infecției cu HIV. Pe parcursul anului 2019, numărul de persoane care beneficiază de profilaxie pre-expunere (VCT) a crescut de la 125 la 990 de persoane.

În cadrul discuției din cadrul forumului, primarii din Kiev și Odessa (Ucraina), Bern (Elveția), Chișinău și Bălți (Moldova), Svetlogorsk și Salihorsk (Belarus), viceprimarii din Bișkek și Oș (Kîrgîzstan) au discutat despre bune practici, inovații, deciziile non-standard ale autorității municipale privind cooperarea cu organizații neguvernamentale și alți parteneri.

Evenimentul cheie al Forumului a fost ceremonia fără precedent a semnării simultane a celor șase declarații politice privind SIDA și TBC: Declarația privind lupta împotriva tuberculozei a fost semnată de Kiev (Ucraina), Chișinău (Moldova), Svetlogorsk (Belarus), Bișkek și Oș (Kîrgîzstan), iar Declarația de la Paris a fost semnată de municipiul Bălți (Moldova).

„Pentru noi, semnarea acestor declarații nu este o formalitate”, a declarat Dmitry Sherembey, șeful rețelei ucrainene de persoane care trăiesc cu HIV, 100% VIAȚĂ. „Măsurăm eficacitatea acestora prin numărul de vieți salvate.”

La finalul evenimentului, Dr. Michel Kazatchkin, consilier special UNAIDS în Europa de Est și Asia Centrală, a acordat premiile #YourForces / # InYourPower primarilor orașelor și participanților la Forum pentru conducerea politică în lupta împotriva HIV / TB ca simbol al angajamentului de a pune capăt epidemiei de SIDA.

Sursa: https://www.unaids.org/

Last updated: decembrie 13, 2019 at 11:00 am

Lasă un Răspuns