08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

În municipiul Bălți este anunțat „Codul „portocaliu” de infectare cu COVID-19. Unele măsuri s-au ameliorat. Noua hotărâre a Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică mun. Bălți

//
Comentariu0

Care este populația municipiului Bălți? 102 mii, 131 mii sau 151 mii persoane? Conform căror indicatori este stabilit codul de alertă și de ce a rămas mun. Bălți în zona „roșie”? Joi, 27 mai 2021, a avut loc ședința grupului de lucru pentru elaborarea planului de răspuns și control al infecției COVID-19. Ședința a fost condusă de președintele grupului de lucru, primarul interimar al municipiului Bălți Ghenadie Șmulschii. Pe ordinea de zi au fost incluse informații despre evoluția situației epidemiologice din municipiu (raportor – Veaceslav Chișlari, șeful centrului de sănătate publică Bălți), despre organizarea asistenței medicale a populației, inclusiv a pacienților cu COVID-19 și organizarea procesului de vaccinare a populației. Directorul IMSP „Centrul medicilor de familie din Bălți”, Veceslav Batîr, a spus că toate centrele de sănătate sunt dotate cu spații pentru vaccinare. Procesul evoluționează încet. Centrele de sănătate au o cantitate suficientă de vaccinuri, iar cetățenii ar trebui să înțeleagă importanța vaccinării pentru propria sănătate și siguranța celor din jur. În ziua de 22 mai, de Ziua Orașului, împreună cu AO „ATIS” am desfășurat o campanie de distribuire a cărților de vizită, pe care sunt indicate numerele de telefoane ale tuturor punctelor de vaccinare, deschise în Bălți. Olga Iurcenco, șeful interimar al Direcției învățământ, tineret și sport a informat despre situația epidemiologică din instituțiile de învățământ, despre sfârșitul anului de studii și despre organizarea examenelor de absolvire.

În timpul discuției asupra proiectului de hotărâre, propus spre vot Comisiei municipale extraordinare de sănătatea publică, membrii grupului de lucru au făcut câteva completări, care au fost reflectate în hotărârea nr. 26 din 27 mai 2021:

 1. În baza indicatorului de incidenţă cu COVID-19 în ultimele 14 zile, conform raportului Centrului de Sănătate Publică Bălţi, se stabileşte pe teritoriul municipiului Bălţi gradul de alertă în sănătate publică „Cod portocaliu”.
 2. Din data de 01.06.2021 procesul educaţional în instituţiile de educaţie timpurie din municipiul Bălţi continuă cu prezenţa fizică a copiilor în conformitate cu prevederile Regulamentului sanitar pentru instituţiile de educaţie timpurie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1211 din 04.11.2016 şi cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea şi răspândirea COVID-19.
 3. Activitatea solemnă, dedicată sărbătorii tradiţionale „Ultimul sunet”, se va organiza pentru elevii claselor absolvente în instituţiile de învăţământ general din municipiul Bălţi cu respectarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19. Instituţia de învăţământ va stabili formatul, condiţiile de desfăşurare a „Ultimului sunet” conform orarului eşalonat, aprobat de Consiliul de Administraţie, în funcţie de numărul de elevi şi spaţiul de desfăşurare preconizat. Activităţile festive vor fi organizate în conformitate cu Ordinul MECC nr. 987 din 17.09.2020.
 4. Se stabileşte că acţiunile consacrate Zilei ocrotirii copilului din 01.06.2021 se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, instituite prin Hotărârea nr. 54 din 29.04.2021 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.
 5. Se permite desfăşurarea, cu acordul Federaţiilor de profil, a competiţiilor sportive de nivel local (întâietăţi ale şcolilor sportive, competiţii municipale pe genuri de sport, campionate şi cupe ale municipiului) în aer liber şi în spaţii închise, cu respectarea strictă a instrucţiunilor pe genuri de sport, aprobate anterior de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică şi a normelor de sănătate publică privind prevenirea răspândirii COVID-19.
 6. Se permite accesul spectatorilor în tribune la competiţiile sportive, în sălile sportive şi pe terenurile sportive în aer liber la capacitatea de 50% a acestora, cu respectarea măsurilor de sănătate publică pentru prevenirea infecţiei COVID-19 şi cu asigurarea implementării şi monitorizării respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.
 7. Antrenamentele şi competiţiile sportive se vor organiza strict conform Instrucţiunii cu privire la măsurile de prevenire şi control al răspândirii infecţiei COVID-19 la organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber şi în spaţii închise, aprobată prin Hotărârea nr. 42 din 13 ianuarie 2021 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică (Anexa nr. 2), precum şi conform Instrucţiunii privind măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei COVID-19 în instituţiile cu profil sportiv, aprobată prin Ordinul MECC nr. 911 din 02.09.2020.
 8. Se recomandă conducătorilor instituţiilor, organizaţiilor, întreprinderilor, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare, să promoveze în colectivităţi ideea necesităţii vaccinării împotriva infecţiei COVID-19, solicitând suportul Centrului de Sănătate Publică Bălţi sau IMSP „Centrul Medicilor de Familie Municipal Bălţi”.
 9. Hotărârile Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică Bălţi sunt executorii pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare.
 10. Se recomandă reprezentanţilor mass-media să informeze publicul despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.
 11. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.

Last updated: mai 28, 2021 at 17:39 pm

Lasă un Răspuns