08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Tinerii sunt o resursă importantă pentru implementarea proiectelor ecologice! „Patrula verde. A fi SuperErou este simplu!”

//
Comentariu0

La 28 mai, ora 10:00 – 12.00, în spațiul Primăriei mun. Bălți, bir. 334, la inițiativa Asociaţiei Obștești „TINERGIE – Perspective și Dezvoltare” a fost organizată și desfășurată o întâlnire, la care au participat reprezentați ai organizațiilor necomerciale din Bălți, preocupate de ecologie; reprezentanți ai administrației publice locale: Craevscaia – Derenova Cristina – consilierul Consiliului municipal Bălți, Praht Olga – șeful Secției dezvoltare economică, evidență, raportare și secretariat din Direcția gospodărie comunală, Cemîrtan Viorica – șeful Secției relații cu publicul din Direcția managementul documentelor și relații cu publicul și Morar Tamara – specialistul principal din aceeași structură, Blaj Ludmila – specialist principal al Secției tineret, sport și relații cu publicul din Direcția învățământ, tineret și sport; reprezentanți ai întreprinderilor municipale: ÎM „Gospodăria locativ-comunală Bălți” și ÎM „Amenajarea teritoriului și spații verzi Bălți”. Prezent a fost la întâlnire și Vadim Matcovschii – șef interimar direcție din cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului Bălți.

Președintele AO „TINERGIE – Perspective și Dezvoltare” Cervencov Nicolai a vorbit despre implementarea, în perioada septembrie 2020 – aprilie 2021, a proiectului „Implicarea adolescenților și tinerilor în soluționarea problemelor ecologice locale, în calitate de parteneri deplini”. ().

Scopul proiectului: crearea condițiilor și instrumentelor pentru cercetarea, implicarea și participarea activă a tinerilor din Bălți, în procesul decizional privind problemele ecologice locale în domeniul aprovizionării cu apă, canalizare, managementul deșeurlor solide, efciența energetică în clădirile publice. În cadrul proiectului au fost stabilite relații de colaborare între AO „TINERGIE – Perspective și Dezvoltare” și alți actori, printre care sunt APL, Inspecția pentru Protecția Mediului Bălți, ÎM „DRCD Bălți”, SRL „Glorin Inginering”, SRL „Astra”, AO „TeenGo”. Printre cele mai reprezentative rezultate au fost:

  • 15 activități de informare, desfășurate în format online și offline;
  • o Comunitate Ecologică creată, în cadrul căreia s-au realizat 22 de activități;
  • 3 activități ecologice de curățare a teritoriilor spațiilor verzi din municipiu;
  • concepția de incluziune a adolescenților și tinerilor în soluționarea problemelor ecologoce locale.

Un rezultat tangibil al proiectului este crearea și distribuirea în comunitate a unui joc interactiv ecologic pentru tineri „Patrula verde. A fi SuperErou este simplu”. Echipa proiectului a explicat că jocul pentru tineri este nu numai un mod de distracție, dar și o formă prin intermediul căruia se cunoaște lumea, potrivit principiului „învățăm prin joc”, iar cunoștințele formate în joc sunt mai ușor asimilate și pot fi aplicate în viață. Jocul menționat a fost creat atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât și poate fi utilizat în mediul online. Jocul a fost distribuit tinerilor implicați în proiect, în centre sociale, centre pentru tineri etc.

Notă:

conform deciziei Consiliului municipal Bălți nr. 11/3 din 29.09.2021 a fost semnat Acordul de colaborare între Unitatea administrativ teritorială municipiul Bălți, reprezentat de Consiliul municipal Bălţi, și Asociația Obștească „TINERGIE – Perspective și Dezvoltare”. Unul din obiectivele colaborării menționate constă în dezvoltarea și implementarea metodelor inovatoare de lucru cu tinerii în domeniul: educației formale și non-formale, orientării profesionale, protecției sănătății, protecției mediului înconjurător și organizării timpului liber.

Last updated: iunie 1, 2021 at 19:33 pm

Lasă un Răspuns