„Foști dependenți de droguri nu există…”. Ce cred tinerii și ce spun specialiștii
Vineri, 24.12.2021, mai mulți tineri din mun. Bălți au participat la dezbaterile cu tema „Foști dependenți de droguri nu există”, organizate în cadrul proiectului „Bălți fără droguri”. Aceștia au concurat în două echipe. În cadrul dezbaterilor, au adus argumente pro și contra afirmației „Foști dependenți de droguri nu există”, și-au acordat reciproc întrebări. Calitatea argumentelor și a contraargumentelor, a întrebărilor și răspunsurilor date de fiecare echipă în cadrul dezbaterilor au fost evaluate de către un juriu, format din reprezentanți ai Primăriei mun. Bălți și specialiști în domeniu:
- Serdiuc Irina, secretarul Consiliului municipal Bălți, președintele juriului;
- Nenescu Eduard, medic narcolog din cadrul Spitalului Clinic Bălți;
- reprezentanți ai AO „Uniunea pentru Echitate, Sănătate și Reducerea Riscurilor”:
- Meșco Alexandr;
- Meșcereacova Tatiana;
- Popa Corina;
- Buzovici Oxana;
- Cemîrtan Viorica, șef al Secției relații cu publicul a DMD și RP;
- Rodiucova Feodora, șef al Secției sănătate;
- Caraiman Crezantema, șef al Secției protecția copilului și familiei a DGAS și PF;
- Blaj Liudmila, specialist principal al Secției tineret, sport și relații cu publicul a DÎTS.
Cele două echipe s-au numit „Obiectivitate” și „Viața continuă”. În final, a fost anunțată echipa câștigătoare – „Viața continuă”, deși „nu există câștigători sau învinși în astfel de dezbateri”, a remarcat președintele juriului, Serdiuc Irina. Fiecare membru al juriului și-a exprimat aprecierea față de interesul tinerilor în problemele sociale și au convenit asupra unor activități ulterioare legate de tema drogurilor.
Concluzia generală a specialiștilor a fost că fraza „foști dependenți de droguri nu există” rămâne discutabilă, deși, reieșind din cele mai multe cazuri, afirmația tinde să rămână adevărată. În orice caz, după spusele lor, o dată ce o persoană a consumat droguri, indiferent de tipul sau cantitatea acestora, se produc anumite schimbări ireversibile în organism și este practic imposibilă renunțarea la ele. Cei mai mulți adolescenți decid să „guste” drogurile, pentru a avea o nouă experiență, fără să conștientizeze consecințele lor. Cei mai mulți din actualii dependenți de droguri au consumat prima oară aceste substanțe, cu gândul că este „doar o încercare”, fără să-și dea seama că ulterior puterea lor de decizie în acest sens va fi redusă aproape la zero. O problemă majoră în zilele noastre este accesibilitatea aproape nelimitată la droguri, în special prin mediul online. Anunțuri de comercializare a drogurilor se găsesc practic la tot colțul.
Sfatul specialiștilor pentru toți, în special pentru tineri, este să nu se lase amăgiți de ideea că grogurile îi pot face fericiți sau le pot ridica stările emoționale. Să aibă grijă la cercul lor de prieteni și să „devină prieteni cu părinții lor, în primul rând”, care niciodată nu le vor vrea rău.
Reamintim: Campania „Bălți fără droguri” a fost lansată în cadrul parteneriatului AO AIESEC Bălți, Grupul de inițiativă al voluntarilor Primăriei mun. Bălți, Secția relații cu publicul a DMD și RP și Direcția generală asistență socială și protecția familiei din cadrul primăriei.
Proiectul dat este realizat în cadrul Programului municipal de Granturi pentru organizațiile de tineret și a concursului municipal de proiecte pentru grupurile de inițiativă ale tinerilor 2021, organizat de către Direcția învățământ‚ tineret și sport a Primăriei mun. Bălți și cofinanțat de către Ministerul Educației și Cercetării al RM.