08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor” . Concertul de deschidere.

//
Comentariu0

La 1 martie 2017 în Palatul Municipal de Cultură din Bălţi a fost inaugurat  Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”,care este sărbătorit de mai mulţi ani în toată republica şi care anul acesta a ajuns la cea de-a 51-a ediţie. Concertul de deschidere, ce a purtat genericul «Mărţişorul, mîndră floare / Aşteptată-n primăvară”, a fost susţinut de formaţiile artistice ce poartă titlul onorific „model”, în care au evoluat Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru”, formaţiile “Dixibend” şi “Folk Band”, Ansamblul de dans modern ”Imperiu”. În holul Palatului Municipal de Cultură s-a desfăşurat şi expoziţia de lucrări ale meşterilor populari şi ale elevilor Şcolii de Artă Plastică „Mărţişorul aduce bucurie / Şi-i simbol de veşnicie”. Participanţii la acest concert dedicat cîntecului şi primăverii au primit în dar flori şi suvenire.

La concert au fost prezenţi consilierii Consiliului municipal Bălţi, profesorii şi studenţii universităţii, numeroşi cetăţeni ai municipiului, care împreună cu participanţii spectacolului prezenţi în scenă, au avut parte de adevărate momente de revelaţie.

„Mărţişorul” în Republica Moldova este o sărbătoare tradiţională prin care se întîmpină primăvara. În ziua de 1 mаrtie oamenii îşi dăruiesc unii altora floricele de culoare alb-roşu, simbolul dragostei, al învierii naturii, al purităţii sufletului. Mărţişoarele vin dintr-o frumoasă legendă şi denumirea lor provine de la cuvîntul „martie” – prima lună de primăvară. Mărţişoarele sunt purtate la piept întreaga lună martie, apoi oamenii îşi scot aceste simboluri  şi le leagă de ramurile înflorite ale pomilor, în speranţa că vor fi frumoşi ca florile, sănătoşi şi frumoşi ca pomii, şi numaidecît dorinţa spusă în această zi se împlineşte.

Foto: Studioul „LEONID”

Last updated: martie 3, 2017 at 14:41 pm

Lasă un Răspuns