08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Echipament medical pentru asistentele medicale din municipiu. Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020

//
Comentariu0

La 2 iunie a.c., în incinta Palatului Municipal de Cultură a fost organizat un eveniment însemnat, în cadrul proiectului „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, realizat prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020.

În sală au fost prezente 52 de asistente medicale.

Cu un cuvânt de salut s-a adresat primarul interimar de Bălți Ghenadie Șmulschii, care a menționat: „Astăzi, toți noi, participăm la acest eveniment semnificativ – înmânarea truselor speciale cu echipament necesar pentru patronarea la domiciliu a copiilor nou-născuți. Evenimentul în cauză arată importanța relațiilor de colaborare și a dialogului continuu între administrația publică locală și societatea civilă, în cadrul diverselor proiecte, în special, în domeniul sănătății”.

Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de organizația Copil, Comunitate, Familie din Moldova (CCF Moldova) în parteneriat cu Fundația Star of Hope România și finanțat de Comisia Europeană prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene din România, în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021.

La eveniment a participat și Consulul general al României la Bălți Petrișor-Ionel Dumitrescu care a remarcat: „Pe de o parte, mergem înainte – avem grijă de populația Republicii Moldova, pe de altă parte, înțeleg cât este de importantă activitatea noastră în comun. Astăzi îndeosebi se simte acest lucru: se putea distribui aceste genți prin centrele de sănătate, însă am ales să fim alături. Sunt recunoscător administrației municipiului, directorului CCF Moldova pentru stăruință, dorindu-le mult succes. Suntem mult preocupați de cetățenii Republicii Moldova, pentru ca împreună să continuăm parcursul european. Mai mult ca atât, în permanență noi ne preocupăm și de nivelul de trai al fiecărei familii, implementând un șir de proiecte în diverse domenii.

Obiectivul principal al proiectului menționat constă în susținerea sistemului medical, în asigurarea unor servicii de calitate familiilor cu copii sub 3 ani și femeilor însărcinate în ultimul trimestru de sarcină. CCF Moldova a înmânat fiecărei asistente medicale câte o trusă reflectorizantă de culoare roșie, în care se regăsește: un cântar electronic pentru măsurarea micuților, un centimetru pentru măsurarea circumferinței capului, o geantă special destinată pentru măsurarea greutății copilului.

La eveniment au mai fost discutate un șir de teme ce țin de vizitele la domiciliu, importanța echipamentului în timpul vizitelor la domiciliu și alte tematici importante relevante serviciilor de sănătate pentru nou-născuți.

Veaceslav Batîr, directorul IMSP „Centrul Medicilor de Familii”, a mulțumit pentru colaborarea rezultativă, accentuând importanța participării în astfel de proiecte a asistentelor medicale în scop de fortificare a cunoștințelor și abilităților la depistarea timpurie a dizabilităților de dezvoltare a patologiilor, precum și de informare parentală, de promovare a imunizării copiilor.

 

Last updated: iunie 4, 2021 at 18:01 pm

Lasă un Răspuns