08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Copilăria începe cu poveştile lui Ion Creangă

//
Comentariu0

Ştiţi voi oare cât este de mare şi unde se află Ţara Cărţilor Copilăriei? E o împărăţie de poveste… O atare împărăţie fabuloasă a poveştii există la Biblioteca Municipală „Eugeniu Coşeriu”  Bălţi,  Filiala pentru Copii „Ion Creangă”.

La început de primăvară, când ne prindem mândri unul altuia mărţişoare, nu uităm nici de Ion Creangă. Cu copiii împreună mergem la Aleea Clasicilor,  pentru ai dărui şi scriitorului cel mai frumos Mărţişor şi cele mai frumoase flori. Primăvara aceasta copiii din grupa „Soarele” de la IET Nr. 7 „Guguţă” i – au mulţumit Bunicului din Humuleşti pentru poveştile ce le – a scris…

Este deja o tradiţie, aici, în fiecare an la început de martie se desfăşoară Zilele Creangă. Din evenimentele ce se organizează o formă mult îndrăgită de publicul cititor sunt şezătorile. Cu toţii ştim că lui Nică tare – i mai plăceau şezetorile. Dar ce şezetori se făceau pe atunci în Humuleşti?:  torceau de – a valma şi băieţi şi fete. Nică era mare meşter la tors de se întrecea cu fetele cele mari, de aici a şi fost poreclit Ion Torcălău.

Cu scopul de a familiariza copiii cu aceste obiceiuri, cât şi cu coloritul popular al operei crengiene şi în anul acesta, 95 de copii  s – au adunat la şezătoarea „Pentru ziua de mâine/Fii poveste şi leagăn” promotori fiind elevii cl. a 4„C”, IPLT „M. Eminescu”, învăţătoare d – na Liuba Vasilache.  Chiar dacă şezătoarea noastră diferă de cele la care străbunii noştri obişnuiau să se adune, oricum înscenările teatralizate, gluma, umorul, cântecele populare au înveselit publicul prezent (copii, părinţi, bunici).

Poveştile crengiene sunt pentru generaţii de copii un mesaj de triumf al binelui asupra răului, iar bunul simţ asupra prostiei. Aceasta ne – au demonstrat – o destul de emotiv elevii cl. a 1„C”, IPLT „M. Eminescu”, învăţătoare dna Angela Motruc, în cadrul orei poveştilor „Ursul păcălit de vulpe”.  Iar printre elevii din cl. a 1 „B”, IPLT „M. Eminescu”, învăţătoare dna Liliana Andriuţă, gluma şi jocul a continuat  cu peripeţiile „eduţilor neastâmpăraţi” şi lupul cel rău.

Copiii îndrumaţi de bibliotecari, învăţători şi educatori se implică cu pasiune în organizarea evenimentelor culturale  dedicate scriitorului Ion Creangă. Astfel, opera lui continuă să trăiască peste ani…

 

Last updated: martie 10, 2020 at 12:23 pm

Lasă un Răspuns