08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Condițiile de trai se agravează, dar noi trebuie să fim puternici și să mergem înainte – Voluntarii au felicitat bălțenii cu Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

//
Comentariu0

Vineri, 01.10.2021, voluntarii Primăriei mun. Bălți au felicitat mai multe persoane în etate din municipiu, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor în Etate. Mai mulți bălțeni au fost plăcut surprinși de gestul voluntarilor, au primit urări calde și chiar au discutat cu ei, împărtășind despre viața lor, despre ce înseamnă să îmbătrânești activ și au oferit unele sfaturi.

Balan Petru-Pavel, voluntar la Primăria mun. Bălți, a discutat cu Dna Nina. Ea are 72 de ani și duce un mod de viață activ. În ciuda vârstei, își întreține grădina, merge la biserică. Ea încurajează oamenii în etate, dar și generația tânără, să își pună încrederea în Dumnezeu, să fie plini de speranță, să urmărească dezvoltarea fizică și spirituală, să acorde mai mult timp persoanelor dragi.

Un alt voluntar, Micșanschi Alea, a intervievat-o pe dna Liubovi. Ea are 65 ani s-a născut și a locuit în Ucraina. A studiat în Kiev, unde a avut parte de o tinerețe frumoasă și veselă, despre care își aduce aminte cu drag. Acum, fericirea îi este sporită de nepoțelul cu care se mândrește și care îi face viața dinamică.
Pentru ea, îmbătrânirea activă înseamnă să te alimentezi corect, să faci exerciții fizice și să fii pozitiv. Fiind întrebată dacă simte nevoia de schimbare pentru oamenii în etate din municipiu, a răspuns că ar dori să se organizeze întâlniri cu oameni în etate, care nu mai sunt angajați în câmpul muncii și au mai mult timp liber.
În ce privește generația tânără, sfatul pe care îl oferă este să își păstreze sănătatea, să se respecte reciproc, să ia tot ce-i mai bun de la viață și să prețuiască pe cei mai în vârstă.

Domnul Vitalie are 67 ani. La această vârstă, se simte încă plin de viață și tânăr. Fericirea lui este datorată nepoțeilor, care sunt cuminți și frumoși și îi umplu inima de satisfacție. Dorința lui pentru oamenii în etate este ca să li se respecte drepturile, să fie ajutați și susținuți. În același timp, dnul Vitalie sfătuiește generația tânără să învețe cât mai multe, să facă față provocărilor și să meargă cu fruntea sus spre victorie. Aceste lucruri interesante au fost dezvăluite unui alt voluntar – Pînzescu Elena.

Dnul Alexandru Balanici are 67 ani. În discuția sa cu Sîlnic Daniela, voluntar la Primăria mun. Bălți, a relatat despre tinerețea sa frumoasă. A crescut într-o familie cu 4 copii. Când a crescut, a studiat la una din cele mai prestigioase universități ale fostei Uniuni Sovietice Universitatea Tehnică de Stat, după Bauman din Moscova, a finisat și programul de doctorat. Toate visurile pe care le-a avut în tinerețe i s-au realizat. Se simte un om împlinit. În prezent, duce un mod de viață activ: se implică cu studenții la universitate, participă la diverse activități, cercetări științifice. Dorește ca și tinerii să se implice mai mult în astfel de activități.

Mesajul pe care îl transmite generației tinere este să aibă încredere în viitor și să lupte pentru o societate mai bună. Din partea autorității locale, se așteaptă la mai multă atenție pentru persoanele în vârstă, în special acum, în perioada pandemiei.

O altă voluntară, Boronciuc Ecaterina, a avut plăcerea de a o cunoaște pe Dna Ludmila. La cei 61 de ani, duce un mod de viață activ, ceea ce o face să se simtă mai bine decât la 30 de ani chiar: deja de 5 ani se ocupă cu înnotul pe distanțe lungi și se mândrește cu reușitele sale. Acesta fusese unul din obiectivele sale: când va ajunge la pensie, să poată înnota. Tinerețea ei a fost destinată profesiei în domeniul turismului privat. Pe când era tânără, se ocupa cu sportul: volei, basket, vânătoare. Acestea erau prioritare, metode de dezvoltare și petrecere a timpului, de vreme ce încă nu era internet. Sfatul pe care îl oferă tinerilor de azi este ca să utilizeze corect posibilitățile tehnologice și virtuale, în scopuri nobile. Îi încurajează să aleagă o cale înțeleaptă, a progresului, a dezvoltării, a binelui și nicidecum a degradării. Acesta este cel mai important lucru în condițiile actuale. La întrebarea ce ar dori să se schimbe în oraș, a răspuns că să se amenajeze locuri pentru practicarea sportului de către oamenii în etate. Această categorie de oameni este o sursă de omenie, care trebuie să aibă parte de grijă specială din partea autorităților locale și a generației tinere.

Dna Evelina este o bălțeancă de 81 ani. De Ziua persoanelor vârstnice, a fost felicitată de Ioxa Gabriela, o altă voluntară a primăriei. Dumneaei a mărturisit că nu se mai simte ca în tinerețe, mai ales după ce a suportat un insult. Totuși, își amintește cu nostalgie de tinerețea frumoasă pe care a avut-o: participa la multe activități, lucra și avea mulți prieteni. Acum, sănătatea nu-i mai permite să trăiască la fel de activ. Pentru treburile casnice are nevoie de suportul nepoților și strănepoților.

Sfatul pe care îl oferă tinerilor este să fie deștepți, prietenoși, să asculte de părinți și de profesori, iar lucrul cel mai important – să se salute, să ofere locurile în transport celor mai în vârstă și să fie omenoși. Condițiile de trai se agravează, dar noi trebuie să fim puternici și să mergem înainte.

Last updated: octombrie 5, 2021 at 15:24 pm

Lasă un Răspuns