08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Comunicat de presă

//
Comentariu0

La 16 iulie 2020, Primăria municipiului Bălți  și-a reconfirmat, al patrulea an consecutiv, statutul de „Cea mai transparentă localitate din Republica Moldova”.  Primarului Renato Usatîi i-au fost înmânate diploma de onoare și premiul pentru rezultatul obținut în baza studiului realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale – IDIS „Viitorul” împreună cu experții Institutului pentru Reforme Economice și Sociale INEKO, Slovacia.

În acest context, Veaceslav Ioniţă, expertul în politici economice al IDIS „Viitorul”, a menționat că este onorat să participe la acest eveniment desfășurat în premieră în teritoriu, și nu în municipiul Chișinău: „Am venit la Bălți, pentru că vrem ca localitatea să devină un campion al schimbărilor și să dea exemplu întregii țări! Pentru al patrulea an la rând, municipiul Bălți ocupă primul loc în topul celor mai transparente primării din Moldova, lucru pentru care vă felicităm!”.

Edilul de la Bălți a subliniat: „Sunt bucuros să ne vedem anume în incinta Primăriei municipiului Bălți, or, pe parcursul tuturor anilor în care am fost onorați de către organizația pe care o reprezentați, am avut de înfruntat percheziții, dosare penale. Eu, personal, pentru prima dată particip la un astfel de eveniment, deoarece se întâmpla să mă aflu, cel puțin, în căutare internațională.” Primarul de Bălți a mai  adăugat că este mândru de rezultatele obținute, dar, pornind de la premisa că „întotdeauna există loc pentru mai bine”, ar vrea să examineze raportul întocmit, pentru a asigura, nu doar menținera rezultatelor, ci și sporirea performanțelor în viitor.

În discursul său, expertul IDIS „Viitorul”, dl Veaceslav Ioniţă, a constatat cu regeret scăderea, în anul curent, a ratingului multor primării din republică la capitolul „resurse umane” și a subliniat că Primăria municipiului Bălți face excepție, acumulând punctajul maxim (100 de puncte). Potrivit expertului, criteriile de selecție au devenit mai dure, intenția fiind de a le racorda treptat la nivelul internațional.

În același timp, experții au pregătit câteva recomandări pentru Primăria Bălți, printre care:  publicarea CV-urilor managerilor de întreprinderi municipale, a rapoartelor de activitate ale acestora, extinderea termenului de minim 10 zile pentru analiza unor subiecte propuse pentru dezbateri publice și indicarea obligatorie a datelor de contact ale persoanei responsabile.

Dl Veaceslav Ioniță a evidențiat că aceste recomandări speciale sunt făcute doar pentru liderii clasamentului: „Am pregătit pentru dumneavoastră câteva recomandări specializate. Colegii noștri nu le fac pentru toate primăriile, le-au făcut pentru Primăria Bălți, pentru că vă vedem campioni în tot ceea ce înseamnă schimbări în Moldova. Recomandările vi le dăm în scris și vrem ca toți să înțeleagă că acestea se fac doar pentru cel care este cel mai bun.”

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a asigurat că în cel mai scurt timp aceste recomandări vor fi realizate.

Remarcăm că primăria municipiului Bălți își păstrează poziția de lider la capitolul „Transparență în activitatea publică locală” al patrulea an la rând. În acest an, a acumulat 76 de puncte procentuale pentru cele nouă criterii din cadrul studiului: accesul la informaţie, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea şi desfăşurarea achiziţiilor publice, administrarea proprietăţii publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale şi investiţiile autorităţilor locale în anul 2019.

Menționăm că lucrurile s-au schimbat cardinal în municipiul Bălți în 2015, odată cu alegerea dlui Renato Usatîi în calitate de primar: în timpul activităţii sale, municipiul s-a ridicat în ratingul transparenţei de pe locul 7 pe prima poziţie.

Last updated: iulie 17, 2020 at 9:25 am

Lasă un Răspuns