08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Anunț privind modalitatea de plată a compensației pentru serviciile de transport pentru persoanele cu dizabilități

//
Comentariu1

Plata compensației pentru serviciile de transport se efectuează direct prin centrele de poștă ale ÎS Poșta Moldovei.

 

Beneficiarii de plata compensației pentru serviciile de transport urmează, trimestrial, să se adreseze, în mod obligatoriu, către prestatorul de plată ÎS Poșta Moldovei (centrele de poștă din municipiu) pentru a beneficia de plata dată.

Sumele compensaţiei neridicate de beneficiari în decurs de 3 luni consecutive ale trimestrului expediat spre plată la ÎS Poșta Moldoveivor fi restituite necondiţionat la contul structurii teritoriale, conform competenței.

Informație suplimentară:

Categoriile de beneficiari care au dreptul la compensație sunt persoanele cu dizabilități:

  • severe;
  • accentuate;
  • copiii cu dizabilităţi în vîrstă de pînă la 18 ani;
  • persoanele cu dizabilităţi locomotorii (inclusiv copiii cu dizabilităţi locomotorii în vîrstă de pînă la 18 ani).

Pentru informații suplimentare: tel. (0231) 54684

Primăria mun. Bălți, Piața Independenței, 1,

etajul 1, oficiul „Ghișeul unic”, ghișeu nr. 2

Last updated: noiembrie 2, 2022 at 18:06 pm

1 Response

  1. Alexandr Jitari

    Nu vă supăraţi dragi reprezentanţi ai celor două organe de administraţie publică locală ale municipilui Bălţi, de nivelul care nu ar fi el. Dar această informaţie nu poate nici să poarte o denumire de „Anunţ”, nici să fie ceva catalogat ca o informaţie publică.

    Без никаких нападков, дорогие представители обоих огранов административной местной власти(Мэрия и Муниципальный совет), какого бы уровня не были бы они. Но эта информация не может носить название „Объявление”, как не может относится к критериям „Публичная информация”.
    Однозначно в одноклассниках у вас нет этой информации, но прикреплю к одной из близлежащих Тем от 2 ноября. К сожалению, даже группы в на сайте уже не найти.

    Numai din Legea 60 din 30.03.2012 să vă transpun toată informaţia despre transport, se termină pagina cu pînă la 2000 de caractere pentru adresare, aşa că mă opresc la articolele 20 şi 49 din ea, fără a mai ajunge la acte subordonate legii:
    Articolul 20. Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi
    la mijloacele de transport în comun
    (1) Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi la transport şi călătorii, Ministerul Economiei și Infrastructurii, alte autorităţi publice centrale şi locale, agenţii economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociaţiilor obşteşti, au obligaţia de a:
    [Art.20 al.(1) modificat prin LP79 din 24.05.18, MO195-209/15.06.18 art.338]
    a) adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulaţie;
    b) reutila autovehiculele conform necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi locomotorii (ghidarea manuală);
    c) adapta staţiile mijloacelor de transport în comun, inclusiv marcarea prin pavaj tactil a spaţiilor de acces spre uşa de intrare în mijlocul de transport;
    d) monta panouri de afişaj corespunzătoare nevoilor persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi auditive în mijloacele de transport public;
    e) imprima cu caractere mari şi în culori contrastante rutele şi indicativele mijloacelor de transport public urban;
    f) adapta trecerile de pietoni şi intersecţiile străzilor şi drumurilor publice corespunzător cu nevoile persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi auditive;
    g) monta sistemele de semnalizare sonoră şi vizuală la intersecţiile cu trafic intens.
    (2) Toţi operatorii de taxi au obligaţia să asigure cel puţin o maşină adaptată transportului persoanelor cu dizabilităţi care utilizează fotoliul rulant. Constituie discriminare refuzul conducătorului de taxi de a asigura transportul persoanei cu dizabilităţi şi al dispozitivului de mers. Dispozitivul este transportat gratuit, fară aplicarea unor taxe suplimentare.
    (3) Administratorii infrastructurii feroviare au obligaţia să adapteze cel puţin un vagon şi staţiile principale de tren pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilităţi care utilizează fotoliul rulant şi să marcheze prin pavaj tactil contrastant căile spre peroanele de îmbarcare, ghişee sau alte utilităţi.
    (4) Administratorii infrastructurii de transport avia au obligaţia să asigure însoţirea persoanelor cu dizabilităţi astfel încît acestea să aibă acces şi să se poată folosi de transportul aerian, iar administratorii infrastructurii aeroportuare au obligaţia să adapteze spaţiile principale de utilitate publică pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilităţi care utilizează fotoliul rulant şi să marcheze prin pavaj tactil contrastant căile spre ghişeele de îmbarcare sau alte utilităţi.
    (5) Cîinele ghid care însoţeşte persoana cu dizabilităţi are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport.
    (6) Autorităţile administraţiei publice locale şi persoanele juridice de drept public sau de drept privat trebuie să adapteze, să rezerve şi să semnalizeze prin semnul internaţional cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de 2 locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii în spaţiile de parcare de pe lîngă clădirile de utilitate publică, precum şi în cele organizate.
    (7) Persoanele cu dizabilităţi locomotorii beneficiază, la cerere, de permis pentru locurile gratuite de parcare gestionate de autorităţile administraţiei publice locale. Autovehiculul care transportă o persoană cu dizabilităţi locomotorii posesoare de permis beneficiază de parcare gratuită.
    (8) Permisele prevăzute la alin. (7) se eliberează de către autorităţile administraţiei publice locale.
    (9) Normativele de adaptare a mijloacelor de transport şi a infrastructurii drumurilor la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi se aprobă de către Guvern.

    Articolul 49. Compensaţia pentru serviciile de transport
    (1) Compensaţia pentru călătoriile în transportul în comun urban, suburban şi interurban (cu excepţia taximetrelor) și compensaţia anuală pentru cheltuielile legate de serviciile de transport formează compensația pentru serviciile de transport.
    [Art.49 al.(1) prevederile intră în vigoare 01.01.17]
    (2) Compensaţia pentru serviciile de transport se acordă persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, persoanelor cu dizabilități severe şi accentuate, copiilor cu dizabilităţi, precum şi persoanelor care însoţesc persoane cu dizabilități severe sau copii cu dizabilităţi, cel puțin o dată în trimestru, la locul de reşedinţă, din bugetul de stat, prin transferuri cu destinaţie specială către bugetele unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.
    [Art.49 al.(2) prevederile intră în vigoare 01.01.17]
    (3) Persoanele cu dizabilități ale aparatului locomotor pot alege, la cerere, în schimbul compensației prevăzute la alin. (2), dreptul de a importa, o dată la 5 ani, cu scutire de drepturi de import, un mijloc de transport destinat transportării lor, clasificat la poziția tarifară 8703 (cu capacitatea cilindrică a motorului de pînă la 2500 cm3 inclusiv), indiferent de termenul de exploatare, conform prevederilor Codului vamal, ale Codului fiscal și ale Legii nr. 1380/1997 cu privire la tariful vamal.
    Se permite conducerea mijloacelor de transport introduse în condițiile menționate la art. 124 alin. (14) lit. a) din Codul fiscal, art. 28 lit. z) prima liniuță din Legea nr. 1380/1997 cu privire la tariful vamal și art. 20 alin. (41) lit. a) din Codul vamal doar de către persoanele cu dizabilități ale aparatului locomotor sau de către persoanele abilitate cu atribuții de însoțire/îngrijire a acestora, în condițiile stabilite de Guvern. Conducerea mijloacelor de transport destinate transportării persoanelor cu dizabilități de către alte persoane decît cele menționate mai sus și fără respectarea condițiilor stabilite de Guvern, pe perioada aflării acestora în posesia și folosința persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor, se sancționează conform legislației în vigoare.
    [Art.49 al.(3) în redacția LP304 din 30.11.18, MO480-485/14.12.18 art.802; în vigoare 01.01.19]
    (4) Modul de acordare și mărimile compensației, care diferă în funcție de categoria beneficiarilor și de locul de trai (raioane/municipii), se stabilesc de către Guvern.
    [Art.49 în redacția LP146 din 23.06.16, MO232-244/29.07.16 art.494; în vigoare 29.07.16]
    [Art.49 modificat prin LP71 din 12.04.15, MO102-104/28.04.15 art.170; în vigoare 01.01.15]
    Extras din Legea nr. 60 din 30.03.2002, lex.justice.md
    Rectificaţi informaţia, dacă tot am convenit că adresările, unele din ele, nu necesită răspunsuri.

Lasă un Răspuns