08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Accesibilitatea Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare din municipiul Bălți – concluzii și propuneri

//
Comentariu0

În data de 11 iulie în incinta Primăriei mun.Bălți a avut loc întrunirea mesei rotunde, sub denumirea ”Auditul accesibilității Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV) din municipiul Bălți”. Deschiderea solemnă a evenimentului a început cu înmânarea Diplomelor pentru dedicație, responsabilitate și profesionalism manifestat în exercitatea atribuțiilor în cadrul organului electoral la organizarea și desfășurarea Alegerilor Parlamentare și Referendumului Republican Consultativ din 24 februarie 2019.

Acestă ședință a avut drept scop concluzionarea muncii efectuate pentru desfășurarea corespunzătoare normelor legislative a procesului de votare și în special accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități.

Victor Koroli, Director Executiv Alianța INFONET, a menționat documentele conform cărora se desfășoară întreaga lor activitate, este vorba despre: Legea № 60 din 30 martie 2012 despre incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și Hotărârea Guvernului nr.723 din 8 septembrie 2017 privind aprobarea  Programului Național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2017-2022. În acest context, Primăria mun. Bălți a adopat Strategia de incluziune socială a persoanelor vulnerabile din municipiul Bălți (2018-2021), ce are drept scop promovarea drepturilor și asigurarea măsurilor de protecţie socială a persoanelor vulnerabile și în situație de risc la un standard adecvat de viață pentru îmbunătățirea continuă a calității vieții în comunitate.

Însă confom raportului prezentat de autorii proiectului, Victor Koroli și Olesea Tabarcea, din 59 de BESV a municipiului nu este accesibil niciun birou, doar 15 sunt parțial accesibile și restul (44)- inaccesibile total.

Principiul accesibilității nu constă doar în punerea în prioritate a persoanelor cu nevoi speciale, dar în design-ul universal, ce are la bază proiectarea universală a mediului, la general, ce va putea fi utilizat de orice persoană (persoane în etate, femei însărcinate, copii, părinți cu căruț pentru bebeluși, bicicliști, pietoni etc.)

Situația din Bălți nu se deosebește de situația cu accesibilitatea per Republica Moldova. Deci pentru 5000 persoane surdo-mute din întreaga țară sunt doar 17 traducători, dintre care 3 traducători activează pentru toți surdo-muții balțeni și din localitățile din nordul republicii.

În acest sens, un scop demn de urmat pe viitor ar fi implimentarea tuturor condițiilor pentru persoanele cu dizabilități, cum ar fi: taparea pe toate ambalajele cu alfabetul Braille, dotarea instituțiilor cu lupe, suprafețe inclinate și Crearea unui Fond Raional (municipal) / Național de Accesibilitate, Crearea Consiliilor Consultative de Accesibilitate.

Acest eveniment este realizat în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Last updated: iulie 11, 2019 at 15:04 pm

Lasă un Răspuns