7 iunie 2024 Ziua Mondială a Siguranței Alimentare „Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil”
Siguranţa alimentară presupune absenţa riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică şi adesea nu pot fi observate cu ochiul liber.
Bolile transmise prin alimente afectează 1 din 10 persoane din întreaga lume în fiecare an. Peste 200 de afecțiuni sunt generate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele.
Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor și a apei nesigure, îndemnăm populația să respecte CINCI principii privind siguranța produselor alimentare:
- Curățenia.Aveți grijă să vă spălați mâinile înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
- Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;
- Gătiți la temperaturi potrivite fiecare grup de alimente;
- Păstrarea.Atât înainte, cât și după prepararea produselor, asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă pentru a preveni alterarea acestora;
- Siguranța.Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.
Alege ce mănânci!!!