08:00 - 17:00
(0 231) 2-64-50
piața Independenței, 1

Lansarea proiectului „Bălți – Oraș Verde”

//
Comentariu0

Al doilea oraș ca mărime din Moldova, Bălți, își începe călătoria către un viitor mai verde prin dezvoltarea planului  de acțiuni ”Bălți – oraș verde”.  Documentul de politici va ajuta autoritatea publică locală să identifice, prioritizeze și ulterior să implementeze acțiuni cheie care va duce la îmbunătățirea mediului urban precum și calitatea vieții oamenilor din oraș.

Acțiunea este finanțată de către SIDA și face parte din programul emblematic al BERD pentru durabilitate urbană Orașele verzi, la care Bălți s-a alăturat în 2019.

În cadrul programului, municipalitatea își reînnoiește la moment flota de troleibuze, care vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic, iar fondurile pentru achiziții provin dintr-un împrumut BERD și o subvenție din partea Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P). În Moldova, E5P este finanțat de Uniunea Europeană (cel mai mare contribuitor), Suedia, Moldova, Germania, Danemarca, Norvegia, Estonia, Polonia, România, Republica Cehă, Republica Slovacă și Lituania.

Noile vehicule vor funcționa cu energie electrică și va include o tehnologie care le permite să fie alimentate fără cabluri aeriene în zonele îndepărtate. Se așteaptă ca noua flotă să ajungă pe străzile din municipiul Bălți cel târziu la finele acestui an.

BERD este un investitor instituțional de frunte în Moldova. Până în prezent, Banca a investit 1,3 miliarde de euro în țară în peste 135 de proiecte, vizând sectorul bancar, infrastructura durabilă, comerț și agricultura. La Bălți, a finanțat anterior o modernizare a infrastructurii de termoficare.

Natalia GURANDA

Project manager
EcoContact /Aarhus Centre for
Environmental Information and Consultation

Last updated: octombrie 9, 2020 at 17:20 pm

Lasă un Răspuns