08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

238 de bălțeni au venit cu propuneri pe sondajul plasat pe site-ul primăriei, 36 persoane prezente în sala mare a Palatului Municipal de Cultură, 6 persoane înscrise pentru discurs. Audierile publice pe proiectul bugetului municipal Bălţi pentru anul 2021

//
Comentariu0

La 3 decembrie, în Palatul Municipal de Cultură, au avut loc audierile publice pe proiectul bugetului municipal Bălți pentru anul 2021. Având în vedere faptul că pe întreg teritoriul Republici Moldova este declarată situația excepțională în sănătate publică și pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19, în sală au avut acces doar 50 de persoane. Au fost prezente 36 de persoane.

Președintele audierilor publice, secretarul Consiliului municipal Bălți, Irina Serdiuc, a informat publicul despre ordinea desfășurării audierilor publice. Persoanele, care nu au avut posibilitatea de a asista în sală, au avut oportunitatea de a lăsa recomandările sale, în formă scrisă, la secretariatul amplasat în holul instituției date, iar cu proiectul bugetului municipal din timp se putea face cunoștință pe pagina-web oficială a primăriei.

Cetățenii, la fel, se puteau înscrie până la ora 10:00, pentru a veni cu recomandări asupra bugetului municipal în cadrul audierilor publice. În acest scop, s-au înregistrat 6 persoane care, direct în sală, au adus la cunoștință propunerile sale.

Primarul interimar, Nicolai Grigorișin, a prezentat principalul document financiar al municipiului pentru anul 2021.

În acest an, la fel ca și în anul precedent, primăria a prezentat proiectul de buget în absența bugetului de stat aprobat și a politicii fiscale aprobate. Este esențial. Deoarece, în cazul în care Parlamentul adoptă Legea bugetului de stat pentru a. 2021, care va afecta bugetele locale în ceea ce privește modificările relațiilor interbugetare și modificările politicii fiscale, primăria va prezenta Consiliului municipal spre aprobare o variantă actualizată a bugetului. Între timp, legislația actuală oferă dreptul autorităților locale de a-și aproba bugetele în baza Instrucțiunilor metodologice ale Ministerului Finanțelor RM. Ca rezultat, în proiectul de buget sunt prevăzute resurse financiare reale pentru realizarea vectorului direcțiilor adoptate de conducerea municipalității.

Principalele caracteristici ale proiectului bugetului pentru anul 2021 sunt:

– partea de venituri – 663,4 mil. lei.

partea de cheltuieli – 651,2 mil. lei

soldul bugetar – 12,2 mil. lei. Este necesar de menționat că toată suma va fi orientată pentru onorarea angajamentelor pe împrumuturi.

Cum s-a menționat mai sus: s-au înscris și au vorbit 6 raportori pe marginea proiectului de buget.

Vladimir Ungureanu, președintele Asociației Obștești „Uniuniunea Ungurilor din RM”, a propus a fi prevăzute 800.000 (opt sute de mii) lei pentru realizarea procesului de Bugetare Participativă, un proces similar cu proiectul „Bugetul Civic”. În cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” și a memorandumului semnat de 4 părți, inclusiv Primăria municipiului Bălți, a fost lansat sondajul Opinia cetățenilor din municipiul Bălți asupra priorităților bugetare pentru anul 2021. 238 de bălțeni, îndeplinind chestionarul sondajului, plasat pe pagina oficială a primăriei, și-au exprimat propria opinie pentru îmbunătățirea calități vieții în diferite domenii vitale ale municipiului (cu detalii în materialul următor).

Ludmila Ouș, directorul Bibliotecii Municipale ,,Eugeniu Coșeriu”, a menționat că, la momentul actual, biblioteca necesită a fi echipată cu spații moderne și confortabile, pentru acordarea a 41 de servicii, prevăzute de lege. Astfel, este necesară suma de 5 milioane lei pentru repararea spațiului din Filiala pentru copii „Ion Creangă”.

Despre un proiect unic, care presupune amenajarea unor terenuri incluzive pentru copii cu necesități speciale, a informat doamna Cristina Craevscaia-Derenova, consilier municipal. Ea a evocat importanța implementării acestui proiect social, spre realizarea căruia este necesară suma de 230 000 (două sute treizeci mii) lei: „Pentru prima dată în R. Moldova, vom avea primul teren de joacă incluziv pentru copiii cu dizabilități. Acesta este unic în esența sa, un proiect important pentru noi, având în vedere numărul mare de copii cu necesități speciale, pe care îi avem.”

Directorul Școlii de Muzică „George Enescu”, Stela Smirnov, s-a adresat cu rugămintea de a fi reparat acoperișul de pe 1/3 din clădirea de pe strada Hotinului, 4. Costul reparațiilor va constitui  500.000 (cinci sute mii) lei. Doamna Smirnov a mai exprimat doleanța părinților, cerând conducerii municipalității a nu fi mărit costul taxelor percepute pentru studiile copiilor în instituțiile de învățământ extrașcolar.

La această solicitare Nicolai Grigorișin a remarcat: „Eu totalmente sunt de partea părinților, dar nu noi mărim costul. Este majorat de către Guvern. Voi cunoașteți că părinții contribuie doar cu 20% din suma totală. Guvernul a mărit salariul profesorilor, adevărat? Astfel, aceasta rată a crescut. La următoarele două comisii, voi fi doar de partea voastră, voi apăra interesele părinților pentru a nu fi majorat prețul, însă chiar dacă va crește, atunci nu cu un procentaj mare”.

Directorul Școlii de Artă pentru Copii, Oleg Carp, a remarcat faptul că școala, unde studiază peste 600 de elevi, are 62 de ani, iar instituția nu are o sală multifuncțională pentru expozițiile elevilor: „După ce am făcut cunoștință cu proiectul de buget, înțeleg că solicitarea mea poate fi percepută ambiguu. Dar totuși o voi exprima. Solicităm construirea unei încăperi suplimentare pentru școală, pentru amplasarea sălii multifuncționale.” Pregătirea documentației de proiect, lucrările de construcție, repararea altor spații – toate acestea necesită o sumă de 11 milioane de lei.

Consilierul municipal, Elena Bordianu, a anunțat că a câștigat proiectul „O femeie – pe Alee” privind instalarea pe „Aleea Clasicilor Culturii Naționale” din Bălți, a bustului unei personalități-femeie. Costul proiectului constituie 300 000 (trei sute mii) lei, dintre care: 50 000 (cincizeci mii) lei – mijloace din bugetul local, 200 000 (două sute mii) lei – mijloace din bugetul de stat și 50 000 (cincizeci mii) lei vor fi identificate de la persoane fizice și juridice.

La data de 8 decembrie a.c. va fi audiat, în prima lectură, proiectul bugetului pentru anul 2021.

 

Last updated: decembrie 5, 2020 at 17:20 pm

Lasă un Răspuns