08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ziua memoriei ostașilor căzuți în Afganistan.

//
Comentariu0

Ziua de 15 februarie în anul 2011 prin Hotărîrea Parlamentului a fost inclus în lista de date memorabile ca Ziua memoriei ostașilor căzuți în Afganistan.

La data de 16 februarie an. 2018 pe piața centrală a mun. Bălți s-au adunat veteranii conflictelor armate, ostașii-internaționaliști, rudele și apropiații ostașilor căzuți. În prezent, în municipiul  trăiesc 376 de veterani – participanți la evenimente militare, 9 tineri nu s-au întors acasă. Despre vitejia bălțenilor, care au trecut prin acest război, demonstrează multiplele decorații: Ordinul «Steaua Roșie» și «Pentru serviciul Patriei», medalii «Pentru vitejie» și «Pentru merite în luptă». Pentru vitejie și eroism oatașii-internaționaliști au fost decorați cu distincțiile Guvernului Republicii Democratice Afganistan: Ordinul «Gloriei de gradul 3», «Stelei de gradul 3», «Pentru vitejie» și «Steagul Afganistanului».

Pentru soldații noștri, sergenții și ofițerii care se întorceau în patria lor, aceasta era o adevărată sărbătoare. Astăzi, la cea de-a 29-a aniversare a retragerii unui contingent limitat al trupelor sovietice din Afganistan, prin marșul solemn au trecut bălțeni, conduși de administrația municipalității, veterani de război, soldați-internaționaliști,. În cursul procesiunii, o oprire la monumentul „Tank” și Ștefan cel Mare, unde au fost așezate flori, coloana a trecut la monumentul soldaților uciși în îndeplinirea îndatoririlor militare în Republica Democratică Afganistan.

La mitingul de comemorare au luat cuvîntul primar interimar al mun. Bălți dl Nicolai Grigorișin și președinte «Uniunii veteranilor de război din Afganistan», dl Iurii Hmarnîi.

Last updated: februarie 19, 2018 at 12:57 pm

Lasă un Răspuns