Zilele culturii și a artei franceze s-au desfășurat la Universitatea din Bălți
Între 30 octombrie și 2 noiembrie la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți(USARB) s-au desfășurat Zilele culturii și artei franceze cu participarea Orchestrei de muzică tradițională a Conservatorului din Nevers (Franța).
La 31 octombrie, Orchestra de muzică tradițională din Nevers a susținut un Concert de muzică și dans tradițional francez. La 1 noiembrie, a avut loc un „Dialog muzical”, un florilegiu din melodii populare susținut de orchestra „Alunelu” de la Universitatea din Bălți și un „Bal cu muzică și dans tradițional francez” susținut de Orchestra de muzică tradițională din Nevers. La 2 noiembrie, printre acțiunile organizate, a avut loc un master-class cu genericul „Dansul tradițional francez”.
Conf. univ. dr. în științe Marina Morari, spune că activitățile din cadrul Zilelor culturii și artei franceze la Universitatea din Bălți urmăresc să pună accentul pe comunicarea prin artă, astfel ca să fie dezvoltată inteligență spirituală – un nou termen pe care îl studiază și promovează cercetătorii în arte.
La data de 2 noiembrie oaspeții din Franța au vizitat Primăria mun. Bălți, unde au avut o întrevedere cu dna Lilia Sava, vice-primarul mun. Bălți. După ceremonia de înmînare a cadourilor, muzicanții au cîntat, au discutat, s-au împărtășit cu emoțiile pe care le-au trăit în zilele petrecute în Bălți.
După cum ne-a relatat dna Irina Mutruc: „Idee venirii in Balti a aparut dupa ce doi ani la rand vice-presedintele Asociatiei Marie Claire Kaluzny a vizitat Liceul Teoretic Republican „Ion Creanga” in calitate de formator pentru elevi si profesori. Fiind incantata de talentul elevilor si de bunavoința si receptivitatea profesorilor, s-a decis a iniția un proiect de colaborare lărgind considerabil aria relațiilor si la nivel de universitate. Astfel pe parcursul unui an s-a pregatit aceasta vizită printr-o colaborare stransă intre liceu, universitate si asociație. ”
Zilele culturii și artei franceze la Universitatea din Bălți s-au desfășurat în cadrul proiectului „Integrarea teoretico-metodologică a domeniilor de educație artistică din perspectiva formării inteligenței spirituale a personalității”, care este coordonat de conf. univ. dr. în științe Marina Morari de la Catedra de Arte și Educație artistică a Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Arte.
După materialele sursei: usarb.md