08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Vizita delegaţiei municipiului Bălţi în oraşul Almaty, Republica Kazahstan

//
Comentariu0

În perioada 28-30 mai a. 2019 în cadrul Proiectului Fast Track Cities, a avut loc vizita delegaţiei oraşului Bălţi în oraşul Almaty, Republica Kazahstan. Această vizită a fost organizată în scopul de a consolida cooperarea internațională între orașe, de a împărtăși experiența și cele mai bune practici existente în implementarea programelor HIV și TB, precum și în scopul familiarizării cu mecanisme eficiente pentru a asigura sustenabilitatea programelor de prevenire și sprijinire a grupurilor vulnerabile.

Echipa de la Bălți, formată din reprezentanți ai autorităților publice locale și specialiști în sănătatea publică, s-au familiarizat cu un sistem de sănătate publică organizat efectiv, atât în domeniul HIV cât și în domeniul tuberculozei. Componentele fundamentale ale programului menţionat reprezintă îngrijirea pacientului, satisfacția pacientului, calitatea serviciilor, accesul, integrarea serviciilor la nivel primar, interacțiunea dintre servicii.

Delegația moldovenească a fost impresionată de nivelul angajamentului autorităților și profesioniștilor în implementarea Declarației „0 TB Initiative” și a Declarației de la Paris privind HIV/ SIDA.

Programele implementate în orașul nostru, planurile de acțiune, foile de parcurs elaborate sub auspiciile Departamentului de Sănătate Publică din Almaty, implementate de Centrul pentru Ftiziopulmonologie, Centrul pentru Prevenirea și Controlul SIDA, instituțiile medicale urbane în parteneriat cu societățile civile, reprezintă exemple vii de acțiuni eficiente de colaborare în domeniul epidemiei HIV și tuberculozei, care au redus deja cu 10,2% prevalența tuberculozei la nivel municipal în a. 2018 faţă de a. 2017, iar rata mortalității cu 27%.

De menţionat că, şi orașul Almaty a reușit să înregistreze cel mai mare progres în Republica Kazahstan în combaterea epidemiei de HIV/SIDA, atingând o cascadă de 84% -80% -70%, cu indicatorul curent la nivel național: 84% -66% -65% (2017-2018).

În timpul vizitei s-a acordat o atenție deosebită mecanismelor existente de finanțare și sprijinire a programelor și serviciilor implementate de organizațiile neguvernamentale. Necesităţile sociale ale cetăţenilor și procedurile de satisfacere ale acestora, reprezentând un interes deosebit pentru delegația din orașul Bălți, au devenit un subiect aparte pentru discuții în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul Fondului Global din Kazahstan. Profesionalismul, deschiderea, prietenia și angajamentul – sunt calitățile inerente fiecărui reprezentant la toate nivelurile sistemului de management al sănătății publice din oraşul Almaty.

Delegația orașului Bălți este foarte mulţumită şi recunoscătoare pentru vizita fructuoasă, organizată de organizația-parteneră AFEW Kazahstan.

Last updated: iunie 7, 2019 at 16:47 pm

Lasă un Răspuns