08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Un strigăt spre ceruri în memoria victimelor represiilor politice

//
Comentariu0

Astăzi, 6 iulie 2021, în această Zi de doliu național, pe întreg teritoriul țării, s-au comemorat victimele regimului stalinist și s-au adus omagii tuturor oamenilor, ce au trecut prin momentele tragice ale valurilor de deportări din istoria Moldovei.

La Monumentul victimelor represiilor politice, situat în fața Gării feroviare Bălți-Slobozia, s-au adunat reprezentanți ai administrației locale, Eparhiei de Bălți și Fălești, ai instituțiilor, asociațiilor obștești, precum și victime ale represiilor staliniste, rude și apropiați ale celor 1050 de familii care, cu 72 de ani în urmă, din acest loc, au fost trimise cu forța în Siberia de gheață și în stepele Kazahstanului, ale celor care și-au pierdut oamenii dragi, ale celor care au supraviețuit, fiind un exemplu viu de curaj, rezistență și demnitate umană.

Mulți dintre cei deportați nu au mai revenit niciodată la baștină, au fost înjosiți fără vină, au fost împușcați, au murit de foame, de boli, de muncă grea și de durere sufletească. Deportările au lăsat răni adânci pe care nici timpul nu e capabil să le cicatrizeze.

Ziua de astăzi, 6 iulie, este nu doar o zi a Memoriei. Este și o zi de chemare la Pace. Este un viu apel la solidaritate umană.

Generațiile de azi și cele din viitor trebuie să cunoască adevărul și să facă tot posibilul ca acel calvar să nu se repete niciodată.

Numărul celor deportați în primul val (12-13 iunie 1941) este de aproximativ 30 de mii de persoane;

Numărul celor deportați în al doilea val (5-6 iulie 1949) este de aproximativ 40 de mii de persoane;

Numărul celor deportați în al treilea val (31 martie – 1 aprilie 1951) este de aproximativ 2 600 de persoane.

Nu este cunoscută cifra exactă a celor care au avut de suferit de pe urma represiilor, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane.

 

Last updated: iulie 7, 2021 at 10:15 am

Lasă un Răspuns