08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Un proiect ,,Kusanone” implementat în municipiul Bălți

//
Comentariu0

Excelența Sa Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, însoțit de către Yukie Uenishi –  consultant ,,Kusanone”, Alexandr Hriptun – asistent Secția politică și economică a Ambasadei Japoniei și Valeriu Bînzaru – Președinte al Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze, pe data de 13 iulie 2018, a participat la ceremonia de finalizare a proiectului ,,Kusanone” în mun. Bălți. Înaltul oficial a fost întîmpinat la Monumentul ,,Ospitalitate” de către Nicolai Grigorișin – primar al municipiului Bălți, Ghenadie Șmulschii –  viceprimar al municipiului, Tatiana Dubițkaia –  șef al Direcției Învățămînt, Tineret și Sport și doi copii din Instituția de Educație Timpurie Nr. 12 ,,Luceafărul”.

Contribuția financiară acordată de Guvernul Japoniei pentru implementarea proiectului a constituit 84 831 mii USD. Fondurile au fost alocate pentru reparația acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, pavarea curții instituției și, cel mai important, pentru achiziționarea echipamentului și programelor pentru restabilirea văzului copiilor, precum și a unui oftalmoscop și unui refractometru care permite diagnosticarea celor mai complexe boli oculare (fabricate în Japonia).

În același context, Primăria municipiului Bălți a contribuit prin dotarea spălătoriei instituției cu mașină de spălat, instalarea hotei în blocul alimentar, concomitent identificînd fondurile necesare pentru reabilitarea a două dormitoare ale instituției. Mai mult decît atît, cu suportul Primăriei mun. Bălți vor fi achiziționate măsuțe și scăunele pentru una dintre cele șase grupe care funcționează în instituție, iar din fondurile proprii ale primarului mun. Bălți vor fi achiziționate paturi suprapuse pentru 21 de copii care o frecventează.

Mesaje de mulțumire pentru susținerea copiilor din partea Guvernului Japoniei au fost adresate de către directorul Instutuției de Educație Timpurie Nr. 12 – Nadejda Pleșca și de către doamna Tatiana Dubițkaia – șef al Direcției Învățămînt, Tineret și Sport. De asemenea, în semn de gratitudine, primarul mun. Bălți a menționat că ,,municipiul Bălți este întotdeauna deschis față de noi parteneriate. Suntem gata de a colabora în continuare cu Guvernul Japoniei și cu Dumneavoastră personal. Susținem faptele bune inițiate de Guvernul Japoniei și vom fi recunoscători pentru noi proiecte de dezvoltare implementate în municipiul Bălți, în special în domeniile educație și sănătate”.

În semn de înaltă recunoștință, copii au prezentat un program festiv, compus din cîntece moldoveneși și dansuri cu specific nipon. La final, toți participanții au lansat baloane roșii spre cer.

Instituția de Educație Timpurie Nr. 12 ,,Luceafărul” este unica de acest tip din municipiul Bălți. În total, 120 de copii cu deficiențe de văz beneficiază de servicii educaționale și recuperatorii. Clădirea instituției a fost construită în anii 60 ai secolului trecut.

Anual, conform Deciziei Consiliului Municipal Bălți Nr. 13/3 din 14.12.2017, circa 30 % din copii care frecventează această instituție sunt scutiți integral de plata pentru întreținerea în Instituția de Educație Timpurie.

 

Last updated: iulie 16, 2018 at 18:15 pm

Lasă un Răspuns