Un nou lot de vaccinuri COVID-19 din partea COVAX ajunge în Moldova
Comunicat de presă
În data de 17 aprilie 2021, Moldova a primit încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin Facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.
Acesta este încă un pas către atingerea obiectivului de a asigura o distribuție echitabilă a vaccinurilor COVID-19 la nivel global, în ceea ce va fi cea mai mare operațiune de aprovizionare cu vaccinuri din istorie.
Lotul actual va aduce numărul de doze primite de Moldova prin COVAX în primul trimestru al anului 2021 la 86.970. Livrările COVAX vor continua în lunile și săptămânile următoare, cu peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech care vor fi expediate până la sfârșitul lunii iunie.
Platforma COVAX a lansat recent și un mecanism de partajare a costurilor, prin care Republica Moldova va procura peste 2 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, la prețuri avantajoase. Mecanismul de partajare a costurilor facilitează în continuare accesul echitabil la vaccin, în plus față de dozele care vor fi furnizate gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a crește acoperirea populației cu vaccin COVID-19.
Până acum, COVAX a livrat vaccinuri unui număr de peste 100 de țări.
„În mai puțin de patru luni de la prima vaccinare în masă, este extrem de îmbucurător faptul că dozele COVAX au ajuns deja în peste o sută de țări”, a declarat Dr. Seth Berkley, CEO Gavi, Vaccine Alliance. „COVAX ar putea fi pe drumul cel bun pentru toate țările participante în prima jumătate a anului, dar ne confruntăm cu o provocare descurajantă în timp ce încercăm să punem capăt stadiului acut al pandemiei: vom fi în siguranță numai atunci când toată lumea este în siguranță și eforturile noastre pentru a accelera rapid volumul dozelor depinde de sprijinul continuu al guvernelor și al producătorilor de vaccinuri. Pe măsură ce continuăm cu cea mai mare și mai rapidă lansare la nivel mondial a vaccinurilor din istorie, nu este momentul pentru complacere. ”
„Mulțumim tuturor celor care au contribuit și au fost solidari, astfel încât următorul lot de vaccinuri COVID-19 asigurate de COVAX au putut să ajungă astăzi în Republica Moldova. Vaccinurile sigure și eficiente nu pot fi singura soluție pentru a sfârși pandemia: diagnosticarea rapidă și terapiile care salvează viețile sunt, de asemenea, vitale pentru a pune capăt pandemiei și a accelera recuperarea globală. Deciziile luate de toată lumea vor determina când se va încheia faza acută a pandemiei „, a subliniat dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.
„Deși vaccinurile nu sunt o panacee, în ajunul Săptămânii Mondiale a Imunizării 2021 ar trebui să reiterăm faptul că acestea nu sunt doar una dintre cele mai mari progrese ale medicinei moderne, ci și un bun public care salvează vieți. UNICEF așteaptă cu nerăbdare ca aceste vaccinuri să fie puse la dispoziția persoanelor cu cel mai mare risc și să ajute la revenirea vieții la normalitate”, a declarat Maha Damaj, Reprezentantă de Țară UNICEF Moldova. „Vaccinurile ne-au adus mai aproape și ne vor apropia din nou”, a concluzionat Maha Damaj.
Până în prezent, peste 90 de mii de moldoveni, reprezentând 2% din populația totală, au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, cu peste nouă mii complet vaccinați cu două doze.
La șase săptămâni după începerea imunizării cu COVID-19 în Moldova, numărul cazurilor de infecții cu COVID-19 la personalul medical a scăzut de patru ori: de la 12% la 3%.
Despre COVAX
COVAX, sistemul de vaccinuri al Acceleratorului accesului la instrumentele COVID-19 (ACT), este condus de Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), Gavi, Alianța pentru vaccinuri Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – lucrând în parteneriat cu producătorii de vaccinuri din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, UNICEF, Banca Mondială și altele. Este singura inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a asigura că vaccinurile anti-COVID-19 sunt disponibile la nivel mondial atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici. COVAX a elaborat un portofoliu divers de vaccinuri potrivite pentru un șir de împrejurări și populații și este pe cale să-și îndeplinească obiectivul de a livra cel puțin 2 miliarde de doze de vaccin țărilor participante din întreaga lume în 2021, inclusiv cel puțin 1,3 miliarde de doze finanțate de donatori pentru cei 92 de participanți ai Facilității COVAX cu venituri mai mici, sprijinite de Gavi COVAX AMC.
Citate de la parteneri și donatori
Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA în Moldova, a declarat: „Sunt mândru de contribuțiile Statelor Unite la programul COVAX. Sosirea acestui nou lot de vaccinuri împotriva COVID-19 este o veste minunată și un semn al dedicației pe care o are SUA pentru poporul moldovenesc. Răspândirea rapidă a virusului a demonstrat că nicio națiune nu poate depăși singură această pandemie. De aceea, Statele Unite, prin USAID, lucrează cu comunitatea globală pentru a accelera accesul mondial la vaccinurile COVID-19. Suntem cu adevărat mai puternici împreună.”
Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko a menționat: „Cu această nouă livrare de vaccinuri prin intermediul platformei COVAX, Echipa Europa continuă să fie aproape de cetățenii Republicii Moldova și să ofere sprijin concret pentru procesul de vaccinare, care este vital pentru viața și sănătatea oamenilor din țară. UE și statele sale membre sunt unul dintre cei mai mari donatori pentru platforma COVAX, iar Moldova a fost prima țară din Europa care a primit o donație de vaccinuri prin COVAX. UE ar dori să se asigure că vecinii, partenerii săi au acces la vaccinuri. Sperăm că acest lot de 48.000 de vaccinuri suplimentare față de cele oferite anterior va avea un impact tangibil pentru un acces echitabil și just la vaccinuri în Republica Moldova”.
Ambasadoarea Germaniei, Angela Ganninger, a declarat: „Mă bucur că un alt lot gratuit de vaccinuri a ajuns în Republica Moldova prin intermediul mecanismului international COVAX. Germania susține această inițiativă, fiind unul dintre cei mai mari donatori. Îi încurajez pe toți cei care sunt eligibili în cadrul planului național de vaccinare să ia în considerare în mod serios oportunitatea de a se vaccina, deoarece acesta este cel mai promițător mod de a depăși pandemia și consecințele acesteia. ”
Ambasadorul Japoniei Katayama Yoshihiro a declarat: „Sunt încântat să văd mai multe vaccinuri ajungând în Moldova și aș dori să informez cetățenii moldoveni că Japonia continuă să fie un membru important al mecanismului COVAX”.
Pentru mai multe informații, contactați:
UNICEF Moldova
Angela Munteanu
Communications Officer
Email: amunteanu@unicef.org
Tel: +373 22 26 91 53
Cell: +373 69 12 36 30
WHO Moldova
Rodica Munteanu
Communications Officer
E-mail: munteanur@who.int
Tel: +373 22 83 99 74
Cell: +373 79 46 59 59