08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Te cântăm, oraș natal…

//
Comentariu0

La tipografia de stat din Bălți în 1961 a fost semnată și transmisă la tipar broșura „Bălți”, autorii căreia au fost Iurie Roșcovan și Leonid Faider. Curând aceasta a văzut lumina și în casele localnicilor a apărut o mică broșură cu coperta de culoare galben-deschis. Atunci, pentru prima dată, mulți bălțeni au putut face cunoștință cu o scurtă descriere a istoriei pământului natal, a dezvoltării sale, a anilor de represiune, prosperitate și creștere. O mare parte din ceea ce a fost descris în anii 60 ai secolului trecut, astăzi provoacă zâmbet, iar o mare parte din acestea încântă: „La 7 noiembrie 1947, și-a arătat primul său spectacol Teatrul dramatic rus din Bălți. În 1957, el a fost transformat în teatru de muzică și dramă ruso-moldovenesc. Tinerii talentați au prezenatat cu succes spectacole în limba moldovenească, atât pentru muncitorii orașului nostru, cât și pentru locuitorii din regiunile de nord ale republicii”. Tinerii talentați – Iulian Codău, Anatol Pînzaru, Boris Harcenco, Mihai Volontir, Mihai Ciobanu, Victor Ciutac, Efrosinia Dobîndă – Volontir, Lidia Noroc-Pînzaru – vor aduce repede faimă în teatru și vor fi fideli publicului teatral timp de mai mulți ani.

Artistul poporului al Republicii Moldova, Iulian Codău va dedica versuri poetice minunate orașului îndrăgit, pe care le va cânta compozitorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” – Grigore Toporeț. Astfel, se va naște piesa „Orașul meu – mândria mea”, a cărei premieră a avut loc la Gala Premiiilor al Teatrului „Vasile Alecsandri” la sfârșitul anilor 90 ai secolului XX. Pentru mai mulți ani s-a uitat despre această piesă și cât de minunat este faptul că astăzi, într-o zi festivă, 22 mai 2020, ne putem bucura din nou de o astfel de declarație sinceră de dragoste pentru orașul nostru natal.

Orașul meu 2020 ȘM ”G Enescu”, ȘA ”C Porumbescu”

„În oraș cu succes funcționează Casa muncitorilor educației, Casa muncitorilor medicali, Palatul pionierilor și școlarilor „Mihail Calinin”. Copiii cu talent muzical au posibilitatea de a studia la o școală specială. Lucrează și o școală de arte. Orașul are 30 de biblioteci și au o jumătate de milion de cărți. Cerințele spirituale ale lucrătorilor sunt satisfăcute de 20 cluburi, patru cinematografe (inclusiv unul cu ecran lat) și 10 instalații de film fixe, patru parcuri și două stadioane”. În aproape 60 de ani, multe s-au schimbat în viața culturală a orașului. Nu are sens să le enumerăm. Până la urmă, suntem obișnuiți cu lipsa cinematografului, și a tehnicii pentru translația filmelor și cluburilor de film … Un lucru rămâne neschimbat – o mare dorință de a crea, de a învăța elevi talentați să cânte, să picteze, să cânte la instrumente muzicale, să dedice poezii orașului copilăriei, să înfrumusețeze viața bălțenilor.

Brăgaru Ilie clasa a II-a „B”

Grițcu Daria clasa a VII-a „A”

Izotov Matvei clasa a III-a „A”

Ceban Chiril clasa a II-a „A”

ȚARA MOLDOVA 1 CCC

Last updated: mai 25, 2020 at 19:49 pm

Lasă un Răspuns