08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Seminarul pentru pomicultori organizat de AO „Centrul Inițiativelor Private din Bălți”

//
Comentariu0

La data de 16 iunie Asociația Obștească Centrul Inițiativelor Private din Bălți cu suportul financiar al ACSA a organizat și a desfășurat în s. Grinăuți seminarul cu tema «Normarea roadei la hectar la producția de fructe în perioada de vegetație».  La seminar s-au adunat pomicultorii,  consultanții specializați, managerii gospodăriilor țărănești din regiunea nordului Republicii.

Dl Vasile Cojoc, consultant specializat, pomicultor din s. Sadovoe a prezentat informația privind importanța răritului fructelor, metode de efectuare a răritului, a accentuat necesitatea respectării perioadei răritului și a preparatelor, mecanismelor folosite în procesul de rărire. Normarea încărcăturii de rod la pomii fructiferi este o lucrare foarte importantă, este o lucrare absolut nesesară la piersic, prun, cais, măr și chiar la păr.  Prin răritul se evită supraîncărcarea și se urmărește îmbunătățirea mărimii și calității fructelor. Încărcătura exagerată are efecte negative asupra proceselor de rodire din anul următor. Adică nu trebuie să ne bucure un pom supraîncărcat care ne oferă o producție record într-un an pentru că în anul următor este posibil să nu mai aibă nici măcar un fruct acest pom!

Răritul  se efectuează mecanic sau chimic în livezile mai mari, dar se poate face și manual. La pomii tineri este chiar recomandată îndepărtarea tuturor florilor/ fructelor pentru a concentra energia plantei pe dezvoltarea coroanei.

  • Rărirea manualăpermite obţinerea unei încărcături optime şi o repartizare omogenă a fructelor.
    În practică, lucrarea se efectuează de către cultivator astfel:
    – prin “atingere”, detaşând unul după altul toate fructele considerate ca fiind în număr prea mare sau cu poziţie defectuoasă.
    – global, începând cu stadiul de mugure roz. Rărirea poate fi realizată ţinând vârful ramurii cu o mână şi eliminând cu cealaltă mână, acoperită cu o mănuşă, mugurii, folosind un beţişor, sau chiar cu un cleştişor. Operaţiunea începe cu stadiul de buton floral şi continuă până la căderea petalelor.
  • Rărirea mecanică se realizează folosind fie un cârlig care vibrează şi care transmite vibraţiile unei şarpante, unei ramuri anticipate sau unui ax, fie un pieptene oscilant, care permite perierea ramurilor de rod, una după alta.Vibraţia este eficace pentru fructele cu diametrul minim de 12-14 mm. Aceste două utilaje nu asigură o rărire complet satisfăcătoare, chiar dacă “pieptenul” permite efectuarea unei operaţii mai precise.În ambele cazuri, multe fructe rămân grupate, iar încărcătura nu este repartizată regulat, aşa cum se întâmplă în cazul răririi manuale. Această rărire permite totuşi “uşurarea” rapidă a pomilor, ea fiind considerată o tehnică de ultimă oră.
  • Rărirea chimică se efectuează utilizând substanţe care permit inhibarea formării florilor sau distrugerea lor, are ca avantaj, faţă de rărirea manuală, timpul redus de execuţie şi, prin urmare, scăderea costului de producţie. Rărirea chimică a organelor reproductive la pomii de măr este un procedeu agrotehnic obligatoriu ce se practică pe scară largă în plantaţiile din ţările avansate în pomicultură, deoarece este eficace şi se exclude într-o oarecare măsură antrenarea braţelor de muncă foarte costisitoare pentru rărirea manuală. Actualmente, rărirea chimică a merelor, începe să aibă o răspândire mai largă în producţie, deoarece au fost efectuate cercetări în condiţiile ţării noastre (anii 2011-2012) şi incluşi în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar.

Partea practică a seminarului a avut loc în livada de măr din SRL Prodamiagro, unde Vasile Cojoc a demonstrat lucrările care pot fi executate manual pentru normarea încărcăturii pe rod și  substanțele care au fost folosite pentru răriea chimică.

Informația mai amplă o puteți abține la sediul CIP, Bălți, tel. 0231 2-71-90, coordonator de proiect Lilia Banuh.

Last updated: iunie 23, 2017 at 12:58 pm

Lasă un Răspuns