08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ședința de lucru în regim online pentru directorii adjuncți pentru instruire și educație: ”Securitatea online în cadrul procesului educațional”

//
Comentariu0

Siguranța online  a elevilor  în contextual  procesului  educațional  la distanță  este una din prioritățile Direcției Învățământ, Tineret și Sport mun. Bălți  și  a cadrelor didactice  din instituțiile  de învățământ din subordine.

La data  de 15.04.2021,  DÎTS a organizat o ședință  de lucru, în regim online  pe   patforma  Google Meet  cu participarea  directorilor adjuncți pentru instruire și educație din instituțiile  de învățământ.

Ședința a fost organizată în conformitate  cu ordinul MECC nr. 1069 din 06.10.2020  ”Cu privire la aprobarea Reperelor metodologice privind securitatea  și siguranța online a elevilor în procesul  educațional la distanță pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal în anul  de studii 2020-2021” și urmare a Ședinței online organizată  de MECC  și  Centrului Internațional  ”La Strada”  cu privire  la  sesizările  privind spargerea lecțiilor online, numărul  mare  de  raportări ale cazurilor  de abuz online” care a avut loc în  data  de 12.04.2021.

Scopul  ședinței  a fost consolidarea competențelor directorilor adjuncți pentru instruire și educație privind  implicarea personalului didactic și de conducere pentru a asigura securitatea și siguranța elevilor în proceul  educațional  la distanță, inclusiv online.

Subiectul ședinței  de lucru își asigură relevanța prin faptul că directorii adjuncți pentru instruire și educație, cadrele didactice vor contribui la asigurarea siguranței online a elevilor  prin realizarea activităților  de:

  • Formare a atitudinilor și deprinderilor de comportament responsabil al elevilor în mediul online;
  • Punerea la dispoziția copiilor informații, mijloace și instrumente pentru a raporta cazurile de violență online din partea semenilor și din partea adulților;
  • Securitatea accesului copiilor la platformele și instrumentele web utilizate în procesul educațional la distanță.

Specialiștii DÎTS (dnul M. Ciugureanu și dna L. Parascan) au reiterat  importanța implicării promte, a algoritmului intervenției cadrelor didactice în cazurile identificării situațiilor care pun în pericol bunăstarea copilului în mediul virtual sau identificării  riscurilor ce îi pot afecta integritatea fizică, emoțională sau sexuală.

În cadrul ședinței a participat reprezentantul Procuraturii mun. Bălți dna Natalia Bordei, procuror care a vorbit participanților despre consecințele lumii virtuale asupra copiilor, riscurile aferente și rolul adulților în prevenirea violenței/abuzului online.

Suntem convinși, că dezvoltarea parteneriatului,  cooperarea părţilor responsabile la toate etapele  de activitate, consolidarea eforturilor comune vor  avea un impact pozitiv în asigurarea securității  și siguranței online a elevilor în procesul  educațional la distanță.

 

Direcția Învățământ, Tineret și Sport mun. Bălți

Securitatea onlinepdf

Last updated: aprilie 16, 2021 at 17:47 pm

Lasă un Răspuns