08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Programul de instruiri specializate a producătorilor agricoli

//
Comentariu0

La data de 25 aprilie 2017 în satul Sadovoe municipiului Bălţi producătorii de fructe şi bacifere, consultanţii SER, managerii Gospodăriilor ţărăneşti din nordul republicii au avut ocazia să participe la seminarul de instruire şi informare sub genericul „Protecţia plantaţiilor horticole şi bacifere de boli şi dăunători precum şi combaterea lor”. Seminarul, implementat de Prestatorul de Servicii Asociaţia Obştească „Centrul Iniţiativelor private” al Serviciului de Extensiune Rurală şi Primăria satului Sadovoe mun. Bălţi, a adunat mai bine de 40 de persoane cointeresate.

Dl Serghei Buzurnîi, primarul satului Sadovoe, s-a adresat către participanţi cu un cuvînt de salut, accentuînd faptul, că anume la Sadovoe se folosesc metode moderne pentru producerea și prelucrarea produselor agricole și fructifere pur ecologice. În realizarea acestor obiective un rol important  îl deține  Centrul Inițiativelor Private din Bălți.

Coordonatorul ACSA-SER Bălţi, dna Lilia Banuh a remarcat: „Suntem bucuroşi să avem astăzi alături de producătorii agricoli pe dl Mihail Magher, cercetător ştiinţific, coordonatorul  laboratorului Protecţie şi Imunologie al Institutului ştiinţific PHTA, doctor în ştiințe agricole, care va informa despre bolile şi dăunătorii culturilor horticole, despre diagnosticarea, măsuri de prevenire şi tratamentul principalelor boli a culturilor horticole. Va demonstra cum se aplică biopreparatele şi capcanele feromonale la combaterea dăunătorilor”.

Dl Magher în discursul său s-a oprit la cele mai principale măsuri de Protecție a plantațiilor  horticole și bacifere . Dlui a accentuat: “După înflorire şi în perioada de creştere intensivă a lăstarilor şi fructelor în lupta cu bolile sezoniere şi dăunătorii mărului şi părului (rapăn, făinare, filostictoză, molii, viespea cu ferestrău, păduchi etc.) e necesar de a trata plantaţiile cu un amestec de pesticide în lupta cu complexul de organisme nocive cu evidenţa rotaţiei (schimbului) de preparate. Intervalul dintre tratamente la umeditatea relativă a aerului ridicată şi precipitaţii abundente se micşorează la 5-6 zile. În aşa condiţii în soluţia de lucru se adaugă mai întăi fungicidul de contact, apoi cel sistemic cu adăugarea unui sau două insecticide după necesitate. Pentru o protecţie efectivă a plantaţiilor şi pentru a primi o producţie calitativă se efectuează 6-9 tratamente combinate cu fungicide în dependenţă de condiţiile meteo, care aprovizionează controlul fitosanitar pe parcursul a 35-45 zile. Odată cu  sfărşitul înfloririi şi pînă în a II decadă a lunii iunie la măr nu se recomandă de a folosi produsele pe bază de cupru, deoarece pe fructe se formează aşa numita „fitotoxicitate”. Fructele tinere de măr sunt sensibile la produsele pe bază de hidroxid de cupru. Începînd, cu decada a III a lunii mai tratamentele chimice  au scopul de a proteja roada de principalii dăunători”.

Agricultorii au primit o consultație amplă a profesionistului nu numai în teorie. Ei au ieșit în cîmp unde li s-a  demonstrat  cum trebiue să recunoască bolile, corect sa pulverizeze cu soluții speciale de combatere a acestora, deci în cele din urmă cum trebuie de salvat roada de mere, caise, gutui, prune, vișine,  cireșe, acriș și zmeură.

Puteți face mai detaliat cunoștință cu materialele seminarului la ACSA-SER Bălți, str. Pușkin, 38, bir.207, tel. de contact (0231) 2-51-78.

Last updated: mai 4, 2017 at 10:35 am

Lasă un Răspuns