08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Participanţii la lichidarea avariei de la CAE Cernobîl au fost decoraţi cu Crucea comemorativă

//
Comentariu0

La data de 28 aprilie 2017 bălțenilor – participanților la lichidarea consecințelor catastrofei la stația atomică nucleară din Cernobîl au fost înmînate Cruci comemorative «Participant la lichidarea consecințelor catastrofei din 1986 de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl», instituite prin Hotărîrea Guvernului RM nr. 80 din 16.02.217.

Activitatea solemnă a avut loc în incinta Centrului Militar teritorial Bălți. Aici s-au adunat militari, specialiști civili care au contribuit la lichidarea consecințelor exploziei la unitatea de energie nucleară nr. 4.

Despre demnitatea şi sacrificiul personal al acestor persoane a menționat dl Igor Șeremet primarul interimar al mun. Bălți.

Dl Șeremet a înmînat celor 80 de participanți prezenți la activitate, insigna Crucea comemorativă – distincţie corporativă a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care se conferă pentru recunoaşterea sacrificiului personal și le-a dorit tuturor sănătate.

Insignele vor fi înmînate și celor care nu au putut participa la ceremonia din cauza bolii, unui tratament complicat și costisitor, precum și familiilor celor care au decedat.

Însemnul distincţiei reprezintă o cruce greacă lată, puţin labată, cu extremităţile braţelor uşor rotunjite convex, înscrisă într–un pătratimaginar cu latura de 30 mm. De mijlocul marginii superioare a însemnului este fixată o toartă de suspensie de aur, prin care acesta se prinde cu un inel de baretă. Pe avers, însemnul este emailat portocaliu şi încărcat cu o cruce greacă de aur, mai îngustă, supraîncărcată cu o cruce-terţă neagră, iar în mijloc poartă un medalion rotund de aur, cu diametrul de 15 mm,în centrul căruia este reprezentat un clopot în bandă, încadrat de simbolul heraldic al atomului.Totul în relief.

Reversul însemnului este plat, de aur şi are reprezentat, în relief, în partea superioară a braţului de sus al crucii un clopot în bandă, iar sub el este gravată,în incizie, cu caractere capitale negre legenda în şase rînduri, cinci pe traversă şi al şaselea pe braţul de jos al crucii: PARTICIPANT/ LA LICHIDAREA/ CONSECINŢELOR/ CATASTROFEI DE LA/ CAE CERNOBÎL/ 1986”.

Panglica distincţiei este din moar portocaliu, avînd pe mijloc trei dungi verticale negre, separate între ele şi de fondul panglicii prin dungi verticale galbene. Panglica se îmbracă pe o baretă metalică de formă dreptunghiulară colţurile de jos tăiate. Bareta are pe marginea inferioară o toartă de suspensie de culoarea însemnului, iar pe revers un sistem de prindere a distincţiei. Bareta îmbrăcată cu panglica distincţiei. Înălţimea totală a distincţiei este de 78 mm.

Last updated: mai 3, 2017 at 10:57 am

Lasă un Răspuns