Primarul Renato Usatîi: Păcat că nu pot felicita personal militarii-afganezi
Renato Usatîi este convins că pentru a obține o atitudine demnă din partea statului față de militarii-afganezi, este necesar de a schimba actualul regim oligarhic cu o putere normală. Despre aceasta el a declarat în ziua în care sînt marcați 28 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan.
„Felicit militarii-afganezi cu ocazia sărbătorii. Păcat că nu pot face asta personal”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook. „Îmi amintesc bine ziua de 15 februarie 1989. La două posturi de televiziune, la știrile de seară arătau coloana de blindate în timp ce trecea un pod pe fundalul galben al pustiului. Încă m-am gîndit, de unde s-a luat rîul? În acest pustiu au lupta soldații noștri, pentru că au primit un asemenea ordin. După care s-au întors în Patrie – în țara în care, în scurt timp, a încetat să mai existe”.
Usatîi a menționat că din cauza unei atitudini nepăsătoare din partea autorităților, afganezii pînă în prezent rămîn „din capul lor”.
„Mulți soldați așa și nu au reușit să se acomodeze la viața pașnică. Noile guverne apărute în locul URSS nu aveau nicio treabă cu veteranii. Moldova nu este o excepție în acest sens. Veteranii afganezi pînă în prezent rămîn aici din capul lor. Autoritățile moldovenești, mereu au considerat că acesta nu este războiul lor. Nu contează că noi, cetățenii simpli din toată țara, nu am fost la fel de duri ca și conducătorii pe care, nu știu de ce îi alegem.
Veteranii sînt cei mai respectați oameni în orice societate. Sînt convins că tot așa stau lucrurile și în societatea noastră. Iar susținerea din partea puterii va fi, trebuie doar ca în acest stat să apară o putere normală, nu un regim, așa cum se obișnuiește să numim „asta” la noi”, a scris Usatîi.
Pe 15 februarie 1989 ultimul detașament al Armatei a 40-a a URSS a părăsit Afganistanul.
Din Afganistan nu s-au întors 301 cetățeni ai Moldovei. În total, între 1979 și 1989, Afganistan s-au deplasat 12,5 mii de militari din RSSM.
Sursa: ru1.md