08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Deschiderea plăcii comemorative a ostaşului – internaţionalist Alexandru Rotari la L.T. „Luceafărul”

//
Comentariu0

În ziua de 11 februarie la Liceul Teoretic «Luceafărul» din or. Biruința, r-l Sîngerei,  a avut loc deschiderea plăcii comemorative a absolventului şcolii (actualmente liceu) Alexandru Rotari, căzut în războiul din Afganistan, îndeplinîndu-şi datoria internaţională în componenţa trupelor sovietice, decorat (post mortem) cu Ordinul  «Steaua Roșie».

Acest eveniment a fost posibil grație președintelui Uniunii veteranilor de război din Afganistan mun. Bălți dl Iu. Hmarnîi, bălțenilor Olga și Iurii Tatarciuc, care au finanțat modelarea și instalarea plăcii comemortative. Ideea de a perpetua memoria concetățeanului  a sprijinit primarul orașului Biruința dna Valentina Russu și Uniunea veteranilor războiului din Afganistan r-l Sîngerei, președintele Dumitru Scoropad.

Dreptul de a dezveli placa comemorativă i-a fost oferită veteranilor de război Iurie Hmarnîi și Dumitru Scoropad. După ce a urmat slujbă de pomenire pentru cel trecut în neființă. În cinstea lui A. Rotari a fost numită și strada centrală a orășelului Biruința.

Evenimentul a continuat cu un concert, consacrat memoriei tuturor celor căzuți pe cîmpul de  luptă  în Republica Afganistan. Tineri talentați din Biruința și mun. Bălți au cîntat, au declamat poezii, au dansat.  Nicolai Țipovici a înmînat dnei Elena Rotari ajutor material din partea Fondului de binefacere  «Renato Usatîi».

«Atît timp cît va exista orașul Biruința, va fi vie și memoria pentru Alexandru Rotari», – a ținut să convingă primarul orașului. – Dorim pace pe pămînt și să nu se repete așa momente tragice, prin care au trecut acești tineri».

În programul artistic au participat: Xenia Berega, Vlad Vizitiu, Daria Lesnic, Dumitrița Cerempei, ansamblul de dans popular «Pelenița», Irina Ianacec, Irina Grimailo, Marina Borodinov; înterpreți și colective artistice al Palatului municipal de cultură și Centrului de cultură și tineret din mun. Bălți –Valentina Stratii, Vadim Volc, Valentin Burlac, ansamblul de dans popular «Tinerețea», Alexandr Maximciuc. Moderatori bălțenii Maxim Gustoi, Vlada Vnucova.

Last updated: februarie 16, 2017 at 15:04 pm

Lasă un Răspuns