08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Oraș verde

Bălți, un centru cultural, industrial și comercial din nordul Moldovei, s-a alăturat Orașelor Verzi ale BERD în 2019, angajându-se să acorde prioritate și să dezvolte măsuri pentru abordarea provocărilor de mediu și urbane. Angajându-se pentru un plan de acțiune al orașului verde (GCAP) și investind în transportul electric urban ecologic, orașul va stabili o viziune durabilă din punct de vedere ecologic și durabil pentru viitor, reînnoind în același timp peisajul său ecologic și urban.

Balti GCAP este susținut de Guvernul Suedez.

Persoana de contactDan MoraruCoordonator al proiectului «Bălți Oraș VerdePlanificare strategică»

Tel. de contact: +373 (231) 5-46-19

Decizia CMB nr. 14/2 din 23.11.2021 „Cu privire la aprobarea Planului de Acțiuni pentru un Oraș Verde al municipiului Bălți”

Dispoziția primarului nr. 175 din 15.09.2020 „Cu privire la crearea grupului de lucru la Proiectul „Bălți – Oraș Verde – Planificare strategică””

 

Lansarea proiectului ”Bălți – Oraș Verde”

Al doilea oraș ca mărime din Moldova, Bălți, își începe călătoria către un viitor mai verde prin dezvoltarea planului  de acțiuni ”Bălți – oraș verde”. Documentul de politici va ajuta autoritatea publică locală să identifice, prioritizeze și ulterior să implementeze acțiuni cheie care va duce la îmbunătățirea mediului urban precum și calitatea vieții oamenilor din oraș.

Acțiunea este finanțată de către SIDA și face parte din programul emblematic al BERD pentru durabilitate urbană Orașele verzi, la care Bălți s-a alăturat în 2019.

În cadrul programului, municipalitatea își reînnoiește la moment flota de troleibuze, care vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic, iar fondurile pentru achiziții provin dintr-un împrumut BERD și o subvenție din partea Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P). În Moldova, E5P este finanțat de Uniunea Europeană (cel mai mare contribuitor), Suedia, Moldova, Germania, Danemarca, Norvegia, Estonia, Polonia, România, Republica Cehă, Republica Slovacă și Lituania.

Noile vehicule vor funcționa cu energie electrică și va include o tehnologie care le permite să fie alimentate fără cabluri aeriene în zonele îndepărtate. Se așteaptă ca noua flotă să ajungă pe străzile din municipiul Bălți cel târziu la finele acestui an.

BERD este un investitor instituțional de frunte în Moldova. Până în prezent, Banca a investit 1,3 miliarde de euro în țară în peste 135 de proiecte, vizând sectorul bancar, infrastructura durabilă, comerț și agricultura. La Bălți, a finanțat anterior o modernizare a infrastructurii de termoficare.

Last updated: ianuarie 10, 2022 at 15:21 pm