08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Muzeul de Istorie și Etnografie la cea de-a 60-a aniversare

//
Comentariu0

Ieri, 14 octombrie 2020, s-au împlinit 60 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți.

Cu această ocazie, conducerea instituției a organizat sărbătoarea de aniversare în incinta noului edificiu – clădirea istorică, monument de importanță locală din strada Ștefan cel Mare, 82, cu genericul „Muzeul – o filă din istoria orașului Bălți”.

Lucia Neagu, custodele fondurilor, se află printre cei care au adus un aport deosebit în activitatea muzeului: 44 de ani a lucrat și continuie activitatea în acest colectiv, a fost aproape de istoria poporului, de obiectele săpăturilor arheologice, dezvăluind taine. Ludmila Dobrodjanu, fosta directoare a muzeului, a activat aici 37 de ani. Ea a venit cu inițiativa transferării într-un nou sediu a muzeului – cartea de vizită a orașului. Cererea a fost susținută de Nicolai Grigorișin (primarul mun. Bălți în 2018) și de consilierii locali, care au decis răscumpărarea unei clădiri cu statut de monument local, ce devenise proprietate privată.

La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale, donatori, reprezentanți ai instituțiilor culturale și alți invitați. Cei prezenți au adus urări de bine și felicitări. Domnul Ghenadie Șmulschii, primarul interimar al municipiului, a înmânat diplome de merit personalului muzeului. La fel, din partea ministrului Educației, Culturii și Cercetării, au fost decernate cu diplome Ludmila Dobrogean – muzeograf, Lucia Neagu – șef-custodie și Mariana Mihalevschi – director interimar al muzeului. Diplomele au fost înmânate de viceprimarul, Tatiana Dubițkaia.

Angajații Muzeului de Istorie și Etnografie se mândresc cu multe realizări, dar, cel mai frumos lucru este recunoașterea celor care au stat la bazele fondării unui oraș ce păstrează și valorifică istoria oamenilor care au locuit în stepa Bălțiului. Mariana Mihalevschi a prezentat ascultătorilor paginile glorioasei istorii a Muzeului de Istorie și Etnografie, începând cu anul 1926, ca Muzeul agricol pe lângă Camera de Agricultură, până în prezent.

Domnul Vasile Guțu, Directorul fil. Bălți ÎS „Poșta Moldovei”, a dăruit un timbru cu muzeul în noua clădire, înregistrat la Poșta Moldovei, iar domnul Mihai Vrabie, din partea parohului Catedralei „Sfântul Mucenic Nicolae”, a donat o carte.

La cei 60 de ani, primele 60 de piese muzeale au fost expuse în 6 vitrine, corespunzătoare celor 6 colecții: numismatică (monede, insigne, medalii); arheologie (unelte, vase); etnografie (porturi naționale); carte veche; armament; obiecte de cult. Muzeul dispune de o colecție largă, acumulată în acest timp, pe care urmează să o prezinte public, iar scopul administrației este cel de a ridica statutul instituției la cel de Muzeu Regional.

Last updated: octombrie 16, 2020 at 12:12 pm

Lasă un Răspuns