08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Municipiul se va alătura Declarației de la Paris, „Inițiativa de accelerare a acțiunilor în orașele mari: încheierea epidemiei de SIDA”

//
Comentariu0

Pe 23 octombrie 2019, la Bălți a fost găzduită vizita importantă a dlui Vinaya P. Saldanha, director regional UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală, și a domnilor Inge Tek și Morgan Joey, reprezentanți ai guvernelor Regatului Suediei și Republicii Franceze, precum și a dnei Svetlana Plămădeală, manager teritorial UNAIDS în Moldova.

 

În cadrul programului de vizită au fost organizate întâlniri în oficiul ONG-ului „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, în instituțiile medicale ale municipalității, după amiază, oaspeții au avut o întrevedere cu dl Ghenadie Șmulschi, primarul interimar al municipiului Bălți, dna Feodora Rodiucova, șefa Serviciului Sănătate a primăriei, dna Natalia Sahani, specialist al secției Relații Externe și Atragerea Investițiilor, dl Vasile Moraru, reprezentant al Centrului de Sănătate Publică și cu dna Alla Iațco, președinte al ONG-ului „Tinerii pentru Dreptul la Viață”.

 

Au avut loc mai multe întâlniri și discuții despre eficacitatea intervențiilor în orașul Bălți a programelor profilactice a HIV/SIDA, durabilitatea serviciilor, rolul comunităților afectate, rolul poliției, importanța serviciilor de integrare, angajamentului autorităților orașului față de obligațiile asumate, inclusiv cele financiare, toate având un singur obiectiv, cel de salvare și de asigurare a calitatății vieții, precum și de consolidare a securității și sănătății publice!

 

Domnul Vinay Saldanha a menționat: „Sunt foarte mulțumit și acest lucru este remarcat în Organizația Națiunilor Unite, că în orașul dvs există o tendință pozitivă de stabilizare și chiar de reducere a ritmului sau a indicatorului general al nivelului de infecare cu HIV. Examinăm posibilitatea de semnare, în viitorul apropiat, de către primărie a declarației internaționale oficiale, așa-numitei Declarații de la Paris (2014). În ultimii 5 ani, peste 300 de orașe din lume s-au alăturat acestei declarații. Pentru noi contează semnarea oficială a Declarației în cauză. Acesta este un proces foarte de important care are un impact asupra apropierii și coordonării eforturilor de realizare a obiectivelor până în 2020 în cuantum de 90-90-90. Ce înseamnă asta? Aceasta înseamnă că

90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV își cunosc statutul său vs. de HIV.

90% dintre persoanele, care sunt conștiente de statutul lor pozitivă HIV, primesc tratament.

90% dintre persoanele care primesc tratament au o sarcină virală reprimată.

Sunt sigur că, oricât de ambițios ar suna, astfel de sarcini și obiective pot fi atinse de municipiul Bălți. Pentru aceasta se cere doar o decizie politică care constă în aceea că la nivelul primăriei, al administrației, Consiliul municipal va lua o astfel de decizie în viitorul apropiat cu privire la posibilitatea semnării Declarației de la Paris (2014). Dacă o astfel de decizie va fi luată, atunci din partea noastră și toți partenerii de la ONU promitem să acordăm și în continuare toată asistența și coordonarea, vă vom însoți pe parcurs până când veți putea spune că ați învins epidemia de SIDA odată și pentru totdeauna”.

Sprijinul UNAIDS este incontestabil în toate aceste probleme, este un catalizator pentru a merge mai departe, aduce guvernele mai aproape de obiectivele lor în cadrul programelor naționale și municipale de combatere a epidemiei HIV/SIDA, oferă acces la cele mai bune practici și resurse internaționale, sprijină inițiativele! #unaidsmoldova #tdvbalti. Pentru autoritățile municipiului, sănătatea și bunăstarea socială a cetățenilor sunt prioritare.

În acest sens, autoritățile folosesc toate oportunitățile pentru a implementa măsuri și programe eficiente, unind toate părțile interesate și responsabile – instituțiile sociale și medicale, organele de drept, și, în mod deosebit, se cere de remarcat cooperarea cu organizațiile neguvernamentale, precum Asociația „Tinerii pentru Dreptul la viață”, „Speranza Terrei” ca parte a implementării programelor municipale de combatere a epidemiei de HIV și Tuberculoza.

Pe parcursul realizării a acestei cooperări, a devenit posibilă nu numai identificarea la timp a cazurilor de infectare și îmbolnăvire, nu doar tratamentul și oferirea sprijinului necesar, ci și atragerea resurselor financiare necesare pentru desfășurarea acestor activități. În acest context, ținem să le mulțumim tuturor donatorilor, inclusiv celor de la UNAIDS, Ministerelor Afacerilor Externe ale Suediei și Franței pentru sprijinul și asistența tehnică oferite.

De asemenea, este important de menționat faptul că, în ultimii 3 ani primăria municipiului Bălți a alocat resurse financiare pentru implementarea programelor municipale de HIV și Tuberculoză implementate prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. Astfel, în a. 2017 au fost alocate 60.000 de lei și în a. 2019 – 300.000 de lei pentru programele de prevenire a HIV în rândul consumatorilor de droguri și a altor grupuri vulnerabile implementate de către ONG-urile pentru Tinerii pentru Dreptul la Viață.

Last updated: octombrie 29, 2019 at 11:21 am

Lasă un Răspuns