08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Lansarea unui nou serviciu social pentru mămici și copii

//
Comentarii5

Un nou serviciu social destinat mămicilor și copiilor a fost lansat la 15 noiembrie. AO CCF Moldova/HHC, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și suportul financiar al companiei Biotehnos au dezvoltat Secția de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni – 3 ani. Serviciul este localizat în incinta Centrului de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă din sectorul Botanica al Capitalei.

Este un serviciu gratuit, accesat de părinții/îngrijitorii care trebuie să muncească, dar nu au alternative de îngrijire și supraveghere de zi pentru copiii lor. Beneficiari ai serviciului sunt copiii cu vârsta de 4 luni – 3 ani și membrii familiilor acestora/alți îngrijitori, care au viza de reședință în raioanele Republicii Moldova și se află temporar pe teritoriul municipiului Chișinău.

La evenimentul de lansare au fost prezenți reprezentanții Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului, ONG-urilor cu competențe în domeniul protecției copilului, parteneri și finanțatori. ”Experiențele din primii ani formează fundamentul vieții. Copiii au nevoie de dragoste, protecție, condiții bune de dezvoltare, oportunități și familii grijulii. Dar sunt cazuri când familiile cu copii mici, în special mamele singure, nu au nicio șansă să le ofere copiilor lor aceste lucruri fără ajutorul comunității. Sperăm serviciul să fie un răspuns eficient la nevoile familiilor și să ajute zeci de copii să se bucure de dragostea unui cămin familial”, a menționat președintele CCF/HHC Moldova Liliana Rotaru.

Compania Biotehnos, a susținut integral dezvoltarea și dotarea cu tot necesarul – echipament, mobilier, articole didactice etc. oferind suport financiar pentru CCF/HHC Moldova în valoare de 683.638 lei. Din ziua lansării, serviciul este gestionat de autorități, cu scopul de a preveni separarea copilului și instituționalizarea. Serviciul de zi va fi oferit și în procesul de reintegrare a copilului.  Capacitatea creșei sociale este 12 locuri.

“Noi trebuie să consolidăm atașamentul mamă-copil, să le oferim un viitor mai bun. Instituțiile rezidențiale nu reprezintă o soluție optimă pentru un copil. Aici noi le oferim o gamă largă de servicii: educație, îngrijire, consultațiile medicilor specialiști”, a declarat Eleonora Șincărenco, medic șef adjunct al Centrului de Plasament și Reabilitare a Copiilor de vârstă fragedă.

“Intenționez să-mi găsesc un serviciu, dar în același timp nu pot să-mi neglijez copilul. Am rămas singură cu un copil în brațe. Nu am persoane care ar putea să-mi ofere o mână de ajutor. Am încredere în specialiștii secției de zi”, a menționat Alexandra, una dintre beneficiarele serviciului.

Din 2011 până în prezent CCF Moldova a dezvoltat 6 creșe ( 3 servicii în mun. Chișinău, 2 în mun. Bălți și 1 serviciu în orașul Glodeni). Până în prezent, cca 230 de copii au beneficiat de serviciile oferite de cele cinci creșe sociale funcționale.

 

 

Olga Sajin

Coordonator comunicare CCF/HHC Moldova

Last updated: noiembrie 19, 2019 at 17:40 pm

5 Responses

Lasă un Răspuns