08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

La Bălți începe construcția unui azil pentru animalele fără stăpîn

//
Comentariu0

În municipiul Bălți, în această primăvară, va începe construcția unui azil pentru animalele fără stăpîn, în cadrul căruia va activa și un veterinar care va steriliza animalele. Anunțul a fost făcut în cadrul unei transmisiuni live prin intermediul paginii sale de Facebook, de către primarul orașului, Renato Usatîi. El a declarat că a achitat întreg costul proiectului pentru a evita tărăgănările birocratice.

„Pentru ca primăvara să putem începe construcția, evitînd birocrația, și pentru ca același Mahu ulterior să nu conteste rezultatele concursului, am decis să achit proiectul. Am transferat astăzi 130 de mii de lei – bani, care acoperă cheltuielile proiectului”, a menționat Renato Usatîi.

Potrivit primarului, construcția azilului a fost discutată cu reprezentanții organizațiilor civile specializate în domeniul protecției animalelor.

„Am analizat acest proiect social care trebuie să devină un exemplu, începînd cu perioada în care am devenit primar. Am discutat proiectul cu reprezentanții societății civile, precum și cu fostul Ambasador al Marii Britanii în Moldova. Am ajuns la final”, a comunicat Usatîi.

Azilul se va afla în cartierul Moldova și va ocupa o suprafață de 8.600 metri pătrați. În cadrul transmisiunii live, Renato Usatîi a descris schema amplasării construcțiilor.

„Azilul se va afla în cartierul Moldova. Nu departe este o stație de transport public. Suprafața totală a terenului – 8.600 metri pătrați. Aici intră volierele cu cuști, acoperite, o construcție auxiliară, construcția pentru pază și spațiul pentru primblare a animalelor, de 3.600 de metri pătrați”, a relatat primarul orașului.

Pe teritoriul azilului va activa și un punct veterinar pentru sterilizarea animalelor. Problema este că, a construi voliere cu o capacitate de cîteva mii de cîini nu este rațional – acest lucru nu se practică niciunde. În speță, fiecare azil este, în primul rînd, un loc pentru sterilizarea și menținerea animalelor, grație căruia, în cîțiva ani, populația animalelor fără stăpîn se reduce la zero.

„Este chiar și un punct veterinar de 100 de metri pătrați. Va fi necesară atragerea specialiștilor pentru sterilizare, iar ulterior, de a instructa specialiști la Bălți. Cîinii trebuie sterilizați”, a relatat Usatîi.

Primarul și-a exprimat convingerea că în acest an, proiectul va fi realizat, invitînd agenții economici să sponsorizeze acest proces important pentru viața orașului. „Sînt convins că în acest an vom realiza proiectul. Costul proiectului îl achit eu, iar ulterior vor putea participa și agenții economici”, a anunțat Usatîi.

Sursa: btv.md

Last updated: februarie 20, 2017 at 10:47 am

Lasă un Răspuns