Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează cetățenii să fie foarte prudenți la procesul de fermentare a vinului
Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă:
- EVITAŢI intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă.
- EXCLUDEŢI amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spatii închise.
- ANUNŢAŢI pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.
- VERIFICAŢI concentrația de oxigen din încăperea în care intrați, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen.
- NU INTRAŢI fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.
SIMPTOME A INTOXICĂRII:
- Expunere redusă: dureri de cap, amețeli.
- Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită.
- Expunere ridicată: convulsii, comă, deces.
PRIMUL AJUTOR:
- scoaterea imediată a persoanei din zona de risc, respectând regulile de siguranță personală;
- aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor;
- apelarea Serviciului 112;
- aport de aer cât mai rapid posibil.
Aveți grijă de sănătatea dumneavostră.