08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

În premieră la Bălți artiști populari din Ungaria

//
Comentariu0

Vineri, 10 septembrie 2021, a avut loc deschiderea Expoziției de mobilier pictat și încălțăminte artizanală a unor artiști populari din Ungaria. Expoziția a fost organizată de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți – care a și găzduit evenimentul, în Sala Polivalentă – în parteneriat cu lectorul de limbă maghiară, dr. Laura Sájter și Ambasada Ungariei în Moldova. Este prima oară când bălțenii au parte de o expoziție a meșterilor maghiari. Astfel, mai mulți studenți, profesori, meșteri locali și alți cetățeni interesați, au fost încântați de piesele de mobilier și încălțăminte unice prezentate.

La deschidere, au luat cuvântul meșterii populari maghiari, care au prezentat informații utile și interesante despre meșteșugurile practicate.

Kovács J. László, maestru cizmar, pantofar, designer popular, a împărtășit secretele din fabricarea încălțămintei și a vorbit despere modele de încălțăminte, despre istoria și evoluția în timp a metodelor de confecționare a acesteia.

László Ottilia, meșter popular în pictarea mobilei și Réti Zoltán, meșter popular în sculptura lemnului, au relatat despre modul în care aceste două profesii pot fi combinate și despre valoarea adăugată mobilei prin pictarea ei. Au explicat metodele de vopsire a lemnului și despre restaurarea mobilierului vechi. Dânșii susțin că meseria dată merită a fi preluată din generație în generație, mai ales când este vorba de restaurarea mobilei care a aparținut strămoșilor. Cel mai des se practică vopsirea pieselor de mobilier, precum: suport de draperii, cuiere, suport de condimente, leagăne, dar cel mai important – lada de zestre. Preferabil pentru vopsire este lemnul de brad.

La sfârșit, a urmat sesiunea de discuții și întrebări, în cadrul căreia, cei prezenți au putut să-și satisfacă anumite curiozități în legătură cu profesiile date și să-și evalueze cunoștințele acumulate din informațiile ascultate. Invitaților expoziției li s-a înmânat câte un suvenir magnet din partea oaspeților.

Adițional, dr. Laura Sájter a informat despre prestarea cursurilor opționale de limbă maghiară, în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, corp. 4, sala 430.

Date de contact: 060 914 574; e-mail: [email protected]

*Notă: Prestarea primelor cursuri opționale de limbă maghiară s-a început încă pe 17 septembrie 2016, cu susţinerea activă a Ambasadei Ungariei în RM.

 

Last updated: septembrie 13, 2021 at 15:43 pm

Lasă un Răspuns