Implementarea proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”
La 4 iunie a fost desfășurată o întâlnire comună între Asociația Obștească „Centrul Analitic Independent Expert-Grup”, Asociația Obșteasca „Institutul pentru Politici și Reforme Europene”, Asociația Obștească „Caroma Nord” cu reprezentanții Coalițiilor locale și ai administrațiile publice din regiunea de nord a Moldovei: Bălți, Sîngerei, Drochia, Florești, Rîșcani. Tematica întâlnirii a fost „Diseminarea bunelor practici în implementarea Bugetelor Participative (BP)”. La eveniment au participat Primari și Viceprimari, specialiști din domeniul finanțelor, relațiilor cu publicul din primării, secretari ai Coalițiilor Locale, membri activi din localitățile menționate.
S-a discutat despre implementarea procesului de BP în regiunea Nord, RM:
- Aspecte privind implementarea procesului de BP in or. Drochia
- Aspecte privind implementarea procesului de BP in or. Florești
- Aspecte privind implementarea procesului de BP in or. Sîngerei
Astfel, Primăria or. Sîngerei și consiliul orășenesc au aprobat Regulamentul privind bugetul participativ și au alocat din bugetul local 100 de mii de lei (suma maximă – 20 de mii de lei pentru un proiect). La concursul proiectelor au fost înaintate 6 proiecte în sumă totală de 120 mii lei. Proiectele au fost plasate pe o platforma online unde se putea vota doar o singură dată timp de o lună. După votare, la ședința consiliului orășenesc s-a decis aprobarea tuturor celor 6 proiecte și alocarea suplimentară a încă 20 mii de lei pentru BP. Toate proiectele urmează a fi implementate în anul curent.
Primăria or. Florești și consiliul orășenesc la fel au aprobat un regulamentul privind bugetul participativ, alocând din bugetul local 100 de mii de lei (suma maximă – 20 de mii de lei pentru un proiect). La concursul proiectelor au fost înaintate 9 proiecte în anul curent. Proiectele au fost plasate pe o platforma online unde se putea vota doar o singură dată. După votare, comisia de concurs, în urma voturilor acumulate, a decis să declare cîștigătoare 5 proiecte. Toate proiectele urmează a fi implementate în anul curent. Celelalte proiectele, care au acumulat un număr mai mic de voturi, au fost incluse în planul de acțiuni al primăriei în vederea identificării mijloacelor financiare spre soluționarea problemelor abordate.
În Primăria or. Drochia programul de bugetare participativă este implementat al 2-lea an consecutiv, în anul 2020 bugetul constituia 100 de mii lei (suma maximă – 30 de mii de lei pentru un proiect) și au fost implementate 2 proiecte din 3 votate, iar în anul 2021 bugetul alocat pentru BP constituie 100 de mii lei (suma maximă – 30 de mii de lei pentru un proiect), fiind desemnate cîștigătoare alte 3 proiecte ce urmează a fi implementate.
În opinia locuitorilor acestor raioane, proiectele, ce sunt implementate la nivel local cu implicarea cetățenilor, sunt binevenite, ceea ce contribuie la ridicarea nivelului de încredere a cetățenilor față de administrația locală, la identificarea de cetățeni a problemelor și la soluționarea acestora cu incluziunea lor. Contribuția beneficiarilor de proiecte, pentru anul 2021, în primăriile menționate, a constituit 10% din suma proiectului.
Pentru următoarea ședință, participanții și-au propus discutarea propunerilor parvenite în cadrul întâlnirii și a rezultatelor proiectelor finanțate prin intermediul procesului de „Bugetare Participativă”, cunoscut bălțenilor ca „Bugetul Civic”.
Notă: Activitățile desfășurate fac parte din proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernantă bugetară în Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftunge.V, Germania.
Vă mulțumim pentru colaborare și promovarea evenimentului!