II-a ședință a Comisiei Consultative în cadrul implementării suportului tehnic – revitalizare urbană
În perioada august – decembrie 2018, Primăria municipiului Bălți implementează suportul tehnic pentru elaborarea Programului de Revitalizare Urbană (PRU) a municipiului Bălți. Suportul tehnic este oferit în cadrul proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională în domeniul politicii urbane și de dezvoltare urbană”, implementat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Dezvoltării din Polonia și Reprezentanța Fundației „Fundacja Solidarności Międzynarodowej” în Republica Moldova. Proiectul este susținut financiar din fondurile programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish Aid.
Pe data de 27 septembrie 2018, în incinta Gimnaziului ,,A.I.Cuza”, a fost organizată a II-a ședință a Comisiei Consultative a procesului de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană a municipiului Bălți. II-a ședință a avut o importanță deosebită datorită prezenței directorului Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale – Tomasz Horbowski, reprezentantului Ministerului Dezvoltării Economice din Republica Polonă – Grzegorz Pragert, dar și a expertului în revitalizare urbană Andrzej Brzozowy. Partenerii din Republica Polonă au relatat participanților despre bunele practici ale revitalizării urbane, importanța implicării locuitorilor în soluționarea problemelor locale, provocările orașelor din Republica Polonă și au prezentat câteva soluții practice pentru probleme concrete.
În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei Consultative, împreună cu partenerii au discutat despre problemele și necesitățile zonei de revitalizare și au formulat câteva idei de proiecte de revitalizare urbană. Este de menționat faptul că, membrii Comisiei Consultative și-au îndeplinit cu brio tema de acasă, prezentând un set de probleme identificate cu locuitorii din zonă. În urma analizei problemelor, echipa de implementare, în comun cu membrii Comisiei au stabilit cele mai importante necesități ale zonei de revitalizare, după care participanții s-au implicat foarte activ în dezvoltarea potențialelor idei de proiecte în zona de revitalizare.
Această informație este publicată în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.