08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Hramul Sf. Nicolae – Ziua orașului bălțenii marchează la distanță

//
Comentariu0

Ziua de 22 mai 2020 este marcată în municipiul Bălți fără sărbători festive. Oh, acest coronavirus. Ne obligă să fim acasă, să respectăm cerințele sanitare, să purtăm măști și mănuși și să păstrăm distanța socială de 2 metri. Dar astăzi este sărbătoare. Sărbătoarea, pe care orășenii o așteaptă tot anul, să se roage protectorului orașului – Sfântul Nicolae Făcător de Minuni, să se trăiască atmosfera sărbătorilor, să treacă prin marșul festiv, să participe la diverse turneuri, să atingă lucrările meșterilor populari și a olarilor, să admire picturile artiștilor bălțeni, iar seara, să danseze împreună sub ritmurile și melodiile artiștilor săi preferați din țară și din străinătate, care vin la noi, datorită sprijinului Fundației Renato Usatîi. Dar…

Astăzi, 22 mai 2020, Hramul Sf. Nicolae și la cea dea 599-a aniversare de la prima atestare a orașului Bălți, orășenii o sărbătoresc nu ca întotdeauna. Piața Independenței, unde are loc o liturghia festivă în cinstea Sfântului Nicolae, este pustie. Adresându-se enoriașilor și primarului, Preasfințitul Marchel spune: „Vă dorim tărie pentru a depăși toate dificultățile cu care trebuie să vă confruntați în acest moment dificil. Vă doresc tuturor înțelepciune de la Dumnezeu, ajutorul lui Dumnezeu, vă doresc să vă bucurați de Hramul Sfântului Nicolae, Făcătorul de Minuni”.

La sfârșitul liturghiei, Episcopul de Bălți și Fălești și conducerea Primăriei, precum și consilierii municipali, respectând cu strictețe distanța socială, au depus flori la poalele monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

„Bălți este un oraș special. Am vorbit mereu despre asta”, recunoaște primarul municipiului Bălți Renato Usatii. „Prin urmare, am candidat la funcția de primar de două ori. Cred că ne vom uni cu siguranță de Ziua Independenței Republicii Moldova, iar Bălțiul pentru a cincea sau a șasea oară va deveni capitala nordului, unind întreaga țară. Când orașul are un ocrotitor atât de mare ca Sfântul Nicolae, Făcător de Minuni, vreau să cred în minuni și știu că bălțenii cred în ele, pentru că, cât de dificil a fost în ultimele luni, cât de greu este astăzi, încât toată lumea așteaptă o minune. Sunt sigur că această minune se va întâmpla. Pentru a face acest lucru, trebuie să fim prietenoși, uniți și să facem totul împreună pentru ca orașul nostru să devină mai frumos și mai bun pe zi ce trece… Astăzi, în ziua orașului, 100 de familii vor primi o tonă de produse alimentare pe care le-am achiziționat. În plus, mă gândeam la un cadou care să schimbe fața orașului nostru. Și anul acesta am decis să creez un skate park pentru tineri. Ne vom întâlni cu tineri sau vom organiza o conferință prin rețelele de socializare pentru a afla tipul unui astfel de skate park, pentru construcția căruia voi aloca 1 milion de lei din resursele personale. La mulți ani, dragi bălțeni! La mulți ani, oraș iubit! ”

Deci, cât de vechi este orașul Bălți, care a primit statutul de oraș în 1818 și statutul de municipiu în 2001? Când a fost prima atestare despre o așezare pe malurile râurilor Răut și Răuțel? În ediția „Localitățile Republicii Moldova”, publicată în 1999 la Chișinău, citim „Bălți. Municipiu. Atestat în 1401 ”și mai departe„ locușorul a fost menționat în documentele anilor 1401, 1421,1491, dar sub numele de Zăvodine, un sat cu proprietăți mari. Acest lucru este descris în documentele veci, așa spun istoricii trecutului și prezentului … ” Ești intrigat? Acesta este doar un fragment din textul despre Bălți, pe care au lucrat Pavel Dumbrăveanu, Victor Ladaniuc și Vladimir Nicu.

Ne referim la alte surse. Broșura „Bălți” a autorilor – istorici I. Roșcovan și L. Feiger, publicată în 1961 în tipografia de stat din Bălți, se descrie: „Primele informații despre existența unei așezări pe teritoriul actualului Bălți datează de la începutul secolului al XV-lea. În 1421, pe timpul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, această așezare făcea parte din posesiunile principesei Mazovețkaia (sora principelui Lituaniei Vladislav al II-lea) ”…

Dar în enciclopedia „Personalități bălțene”, de Valentin și Lucian Jitaru, care citează cercetările științifice ale lui Teo Teodor Marșalcovschi, citim că data 1421 este eronată și că data primei confirmări documentare ar trebui considerată la 4 octombrie 1620. Cu aproape 200 de ani mai târziu.

Deci, ce vârstă are orașul? Cine are dreptate? Tinerii istorici bălțeni ar trebui să îndrăznească și să se cufunde în scrisorile trecutului, în colecțiile istorice, în almanahuri și, poate, să dovedească data primei atestări ale orașului, care a supraviețuit represiunii, conflagrației și atacurilor tătarilor, perioadelor grele militare și anilor de dezvoltare economică.

Între timp, aducem un omagiu acestei descrieri a istoriei:

CC ”Molodova”, Studioul ”Asterisc” istoria orașului 22.05.2020

Principalul atribut al Bălțiului, împreună cu steagul și stema, este imnul municipiului. Pentru prima dată, imnul a sunat la Ziua orașului, în 2007. A fost un eveniment uimitor. Cor consolidat din soliștii școlii de muzică „Ciprian Porumbescu” și Școala de Arte „George Enescu”, Corul USARB, însoțit de trupă de aramă a Brigăzii nr.1 de Infanterie Motorizată, a înregistrat în februarie spectacolul cântecului principal al municipiului Bălți. Și astăzi, imnul va fi interpretat de elevii școlii de muzică „Ciprian Porumbescu” și Școlii de Arte „George Enescu”.

Imnul Orașului Bălți  2020  Video ȘM, ȘA

Piesa „Orașul meu” versurile și muzica lui Vasile Chironda, a primit statutul de imn în 2006 (decizia CMB nr. 8/6 din 09/09/2006), câștigând competiția pentru cea mai bună melodie despre oraș. În acel an, în urmă cu 14 ani, mulți autori – scriitori și-au trimis lucrările la concurs. Printre ele s-a numărat una dintre cele mai populare cântece idiene „Orașelul meu Bălți”, care în anii 30 ai secolului XX a fost interpretată de o localnică din Bălți, Isabella Kremer. (În 1932, piesa a fost scrisă de Alexandr Olișanețkii, versurile lui Jacob Jacobs pentru piesa „Cântarea din ghetou”).

În 2019, piesa a dobândit un sunet nou. În limba rusă, a fost interpretat de compatriotul nostru, care locuiește acum la Sankt-Petersburg, interpretând în genul piesei autorului, Serghei Jirkov. Videoclipul redă pânzele pitorești ale încă unui compatriot – Ștefan Sadovnicov.

„Orașelul meu Bălți” Serghei Jirkov

Cum este orașul nostru? Pitoresc și confortabil, deși puțin trist (ei bine, avem puține culori luminoase în sumbrul urban), puțin tulburat, în ciuda udării zilnice a străzilor și curților, mai ales acum în perioada pandemiei. Dar acesta este singurul oraș în care vrem cu siguranță să ne întoarcem, pentru că acesta este orașul nostru, acesta este orașul tău, aceasta este patria noastră.

Acest oraș este cel mai bun oraș de pe pământ 22/05/2020

Suntem încântați să felicităm toți cetățenii cu Hramul Sf. Nicolae. Tuturor, ce poartă acest nume al Îngerului Păzitor îi dorim pace, înțelepciune, răbdare, dragoste și respect unul față de celălalt.

Orașului iubit CC „Flacăra”

Felicitări și un concert din partea colectivelor PMC 22.05.2020

Felicitări din partea colectivelor Centrului de cultură și tineret 22 mai 2020

Last updated: mai 25, 2020 at 19:45 pm

Lasă un Răspuns